Η ΕΕ ετοιμάζει «μαμούθ» πρόστιμο στη Google

Η ΕΕ ετοιμάζει «μαμούθ» πρόστιμο στη Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει στη Google πρόστιμο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές πλησιάζουν στην ολοκλήρωση μεγάλης αντιμονοπωλιακής έρευνας στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά σε οριστική απόφαση και ενδέχεται να ανακοινώσουν επίσημα την ποινή πριν από τις θερινές διακοπές. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα βάσει του DMA.

Η έρευνα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2025, επικεντρώνεται στις κατηγορίες ότι η Google δίνει προνομιακή μεταχείριση στις δικές της υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως το Google Flights και οι περιλήψεις που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google αντιδρά στις απαιτήσεις της ΕΕ

Αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και δυσκολεύουν τους ανταγωνιστές να αποκτήσουν προβολή. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες κυρίως στην εξασφάλιση συμμόρφωσης και όχι απλώς στην επιβολή χρηματικών ποινών.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας για μελλοντικές λύσεις, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τόμας Ρενιέ στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Google επέκρινε τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών ψηφιακών κανονισμών στη μηχανή αναζήτησής της, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που έχει ήδη εφαρμόσει στο πλαίσιο του DMA έχουν υποβαθμίσει την εμπειρία χρήσης στην Ευρώπη.

«Οι αλλαγές που έχουμε ήδη κάνει στην Αναζήτηση λόγω του DMA αποτελούν τη μεγαλύτερη υποβάθμιση στην ιστορία του προϊόντος», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι τροποποιήσεις δημιουργούν «μια δεύτερης κατηγορίας εμπειρία για τους Ευρωπαίους χρήστες». Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία δήλωσε ότι επιθυμεί να επιλύσει τη διαμάχη και συνεχίζει τις συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για περαιτέρω προσαρμογές.

Συνεχίζονται και άλλες έρευνες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένες με τον τρόπο λειτουργίας του AI Overview της Google, που βασίζεται στο Gemini. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το εργαλείο συνεχίζει να ευνοεί το οικοσύστημα της Google και να ενισχύει την κυριαρχία της στην online αναζήτηση.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών σχετικά με τη σκληρότερη στάση της ΕΕ απέναντι στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο DMA επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου μιας εταιρείας για παραβιάσεις. Η Handelsblatt ανέφερε ότι το τελικό πρόστιμο προς τη Google θα παραμείνει κάτω από το ανώτατο όριο, επειδή η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η υπόθεση της Google δεν είναι η μόνη που βρίσκεται υπό εξέταση στο πλαίσιο του DMA. Οι ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν επίσης καταγγελίες ότι η Google κατατάσσει άδικα ειδησεογραφικούς οργανισμούς στα αποτελέσματα αναζήτησης και περιορίζει τους προγραμματιστές εφαρμογών από το να κατευθύνουν τους χρήστες σε προσφορές εκτός του οικοσυστήματος του Google Play Store.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε ξεχωριστό αντιμονοπωλιακό πρόστιμο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Alphabet για πρακτικές σχετικές με τη διαδικτυακή διαφήμιση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx