Η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά». Ακολοθούν αναλυτικά τα μέτρα:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 544 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Οι απολύσεις είναι άκυρες για όσο ισχύει η αναστολή.
    Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ έως τις 30 Απριλίου και θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο από τον Μάιο του 2021.
  • Για επιχειρήσεις που κλείνουν δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η αποπληρωμή μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  • Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα μεταφορά των δόσεων στο τέλος της ισχύος των μέτρων. Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων έως το τέλος του χρόνου.
  • Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν έως το Δεκέμβριο κατά 2 μήνες.  Επεκτείνεται σε 50% η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
    Επεκτείνεται το μέτρο ελαστικής προσέλευσης με αλλαγή ωραρίου.
  • Η επιχειρήσεις που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή.
  • Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα συμψηφίζεται η απώλεια με τις φορολογικές οφειλές τους. Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 με βάση την πτώση τζίρου και το Νοεμβρίου. Και στις δυο το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι