Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού σε όλον τον κόσμο – Έφερε και φτώχεια (upd.)

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Η πανδημία του νέου κορονοϊού επιδείνωσε την ανέχεια στη Λατινική Αμερική: 22 εκατομμύρια άνθρωποι βούλιαξαν στη φτώχεια, που πλέον πλήττει πάνω από το ένα τρίτο των περίπου 650 εκατομμυρίων κατοίκων της περιφέρειας, καταγράφει έκθεση του ΟΗΕ, η οποία κρίνει ότι η κατάσταση ως προς τις ανισότητες πλέον «δεν είναι βιώσιμη». Η φτώχεια (κατά τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, το να ζει κανείς με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 5,5 δολάρια την ημέρα) και η ακραία φτώχεια (εισόδημα μικρότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα) έφθασαν σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν αντίστοιχα 12 και 20 χρόνια, αναφέρει η έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ΟΕΛΑΚ), που έχει έδρα το Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής.

Λόγω της οξύτατης οικονομικής ύφεσης στην περιφέρεια (–7,7% του ΑΕΠ), το ποσοστό της φτώχειας πλέον φθάνει το 33,7% του πληθυσμού (209 εκατ. άνθρωποι), ενώ το ποσοστό της ακραίας φτώχειας ανέρχεται στο 12,5% (78 εκατ. άνθρωποι, +9 εκατ. σε σχέση με το 2019). Η ΟΕΛΑΚ διευκρινίζει ότι η φτώχεια είναι πιο εκτεταμένη στις αγροτικές περιοχές, μεταξύ των παιδιών, των εφήβων, των αυτοχθόνων, των απογόνων αφρικανών, καθώς και στις τάξεις του πληθυσμού με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Το ποσοστό της ανεργίας σε όλη την περιφέρεια έφθασε το 10,7% στα τέλη του 2020, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με αυτό που καταγραφόταν το 2019.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, τα επίπεδα της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο εάν δεν εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις μέτρα για να προσφερθεί βοήθεια στα νοικοκυριά. «Η πανδημία επέτεινε βασικά διαρθρωτικά χάσματα της περιοχής και βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, κατά την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε με ποιον τρόπο θα υπάρξει έξοδος από την κρίση, ούτε ποια θα είναι η ταχύτητα της διαδικασίας αυτής», υπογράμμισε η Αλίσια Μπάρσενα, η εκτελεστική γραμματέας της περιφερειακής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα κόστη της ανισότητας έχουν γίνει μη βιώσιμα» και «είναι απαραίτητο» να «δημιουργηθεί αληθινό κράτος πρόνοιας, στόχος που αναβάλλεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στην περιφέρεια», πρόσθεσε. Η ΟΕΛΑΚ κάλεσε τα κράτη της Λατινικής Αμερικής να κατευθυνθούν προς τη δημιουργία ελάχιστου επιπέδου εισοδήματος, δίνοντας την προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά μικρής ηλικίας ή στην εφηβεία, και να δημιουργήσουν συστήματα πρόνοιας οικουμενικής εμβέλειας.

Η έκκληση της Επιτροπής υπέρ ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» στην περιφέρεια είναι πιο επίκαιρη «παρά ποτέ»: «η πανδημία αποτελεί κρίσιμη στιγμή που επαναπροσδιορίζει τι είναι εφικτό κι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αφήσουμε πίσω την κουλτούρα των προνομίων», έκρινε η κυρία Μπάρσενα. Στην έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Κοινωνικό Πανόραμα της Λατινικής Αμερικής 2020», προτείνεται στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των οικογενειών βραχυπρόθεσμα και πιο μακροπρόθεσμα να δώσουν έμφαση στη στήριξη των γυναικών και στη δημιουργία βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.838 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν τους 11.173.761. Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι 113 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 157.548 νεκρούς ως εδώ. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 176.319. Η δεύτερη, μαζική φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στην ασιατική χώρα ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας. Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.

Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο Ντενίς Σμιγκάλ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του πλήττεται πλέον από το «τρίτο κύμα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Καθημερινά βλέπουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών, δυστυχώς», είπε και πρόσθεσε «το τρίτο κύμα (…) έχει αρχίσει στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί νέο εθνικό lockdown αν οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας γίνουν «κόκκινες», αναφερόμενος στον χρωματικό κωδικό που σηματοδοτεί έξαρση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης έκανε την προειδοποίηση μερικές ώρες αφού ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 10.000 μέσα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά φέτος. Οι μολύνσεις καταγράφουν έξαρση την ώρα που οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού που ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, ως προχθές Τετάρτη είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 9.568 πολίτες. Η Ουκρανία των περίπου 44 εκατομμυρίων πολιτών είχε καταγράψει μέχρι χθες 26.591 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.374.762 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Νότια Κορέα

Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε οριστικά τη χορήγηση άδειας κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για τον νέο κορονοϊό. Η Σεούλ είχε ήδη εγκρίνει ήδη την αξιοποίηση μιας πρώτης παρτίδας του προϊόντος της Pfizer που έφθασε στη χώρα τον περασμένο μήνα μέσω του COVAX, του προγράμματος του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι δόσεις αυτές αξιοποιούνται ήδη στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Επιπλέον, δόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν η σουηδοβρετανική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Βιετνάμ

Οι αρχές του Βιετνάμ θα αρχίσουν εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό τη Δευτέρα, αφού η χώρα παρέλαβε μια πρώτη παρτίδα 117.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Νιέν Ταν Λονγκ. Οι εμβολιασμοί αρχικά θα διεξαχθούν σε 18 νοσοκομεία αναφοράς για ασθενείς με τον νέο κορονοϊό και σε περιοχές όπου καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί μολύνσεων, διευκρίνισε ο υπουργός σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του ο υπουργός.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 807 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 336 νεκρούς επί συνόλου 53.308 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020. Όπως σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγουμένη (–107), «βρισκόμαστε σε ‘πλατό’ τις τελευταίες 15 ημέρες» και «δεν καταγράφουμε σταθερή μείωση» των μολύνσεων, για την οποία απαιτείται «ενεργή και υπεύθυνη συμβολή από όλο τον πληθυσμό».

Τα 805 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Η Αβάνα, επίκεντρο της πανδημίας, κατέγραψε τις περισσότερες μολύνσεις, ακολουθούμενη από την επαρχία Μαγιαμπέκε (δυτικά) και την επαρχία Καμαγουέι (κεντρικά), διευκρίνισε ο κ. Ντουράν. Από τον Ιανουάριο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων. Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται το τρέχον διάστημα πάνω σε τέσσερα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κλινικών δοκιμών. Η κυβέρνηση θέλει να ανοσοποιηθούν 11,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός, μέσα στο τρέχον έτος.

Αλγερία

Το υπουργείο Υγείας της Αλγερίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη έξι θανάτους ασθενών με την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, εξέλιξη με την οποία ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 44 εκατομμυρίων και πλέον κατοίκων έφθασε τους 3.002 νεκρούς. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 168 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό να φθάνει τις 122.761. Το αλγερινό παράρτημα του Ινστιτούτου Παστέρ ανακοίνωσε χθες ότι έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι