Η Κίνα επιβάλλει κυρώσεις ως αντίποινα για πώληση όπλων από την ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Η Κίνα επιβάλλει κυρώσεις ως αντίποινα για πώληση όπλων από την ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Η Κίνα θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος πέντε αμερικανικών κατασκευαστριών σε αντίποινα για την πρόσφατη πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Οι πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον στην Ταϊβάν αποτελούν αιτία συχνών εντάσεων με το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί σήμερα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ότι θα επιβάλλει πλέον κυρώσεις. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες προτού διεξαχθούν στην Ταϊβάν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου.

Τον Δεκέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις εξοπλισμών αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν -κυρίως για την συντήρηση συστημάτων πληροφορικής των ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Για την Κίνα, αυτή η πρόσφατη πώληση «υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας της Κίνας, θέτει σοβαρά σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Οι εταιρείες που θα υποστούν κυρώσεις είναι οι BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat και Data Link Solutions. Οι αρχές στο Πεκίνο θα παγώσουν τυχόν πόρους των εταιρειών αυτών στη δικαιοδοσία τους και θα απαγορεύσουν σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Κίνα κάθε δοσοληψία μαζί τους, όπως ανακοίνωσε το  ΥΠΕΞ της Κίνας. Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters ζήτησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ να σχολιάσει την ανακοίνωση, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι