Η Οσετία θέλει να ενταχθεί στη ρωσική ομοσπονδία – Στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες στη Ρωσία

Η Οσετία θέλει να ενταχθεί στη ρωσική ομοσπονδία – Στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες στη Ρωσία

Η Νότια Οσετία, αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, συζητεί με τη Μόσχα την πιθανή ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Αλάν Αλμπόροφ, σύμφωνα με το ρωσικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Εν τω μεταξύ συνεχιζονται οι εκλογές στην τεράστια χώρα και τα πρώτα exit poll αναμένονται στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

«Συζητάμε αυτά τα θέματα σε στενό συντονισμό με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς μας σχέσεις και τις συνθήκες», δήλωσε ο Αλάν Αλμπόροφ, σύμφωνα με το RIA, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Η Οσετία, όπως και η Αμπχαζία, είναι μήλα της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας από την εποχή του Γκορμπατσόφ, που δεν άλλαξε τα πράγματα μόνον στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και στον Καύκασο. Και οι δύο αποσχισθείσες από την Γεωργία περιοχές έχουν φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ η Γεωργία είχε αποφασίσει να στραφεί προς τη Δύση. Αμπχαζία και Οσετία έχουν αναγνωρισθεί ως αυτόνομες περιοχές από τη Ρωσία και άλλα τέσσερα κράτη, με τη Γεωργία να μην αναγνωρίζει την αυτονόμησή τους.

Οι εκλογές

Οι Ρώσοι ψηφίζουν σήμερα, για τρίτη και τελευταία ημέρα, για τις προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές διεξάγονται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας στη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις περιοχές της Τσουκότκα και της Χερσονήσου της Καμτσάτκα, στην άπω ανατολή, και τα τελευταία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Τα τελευταία θα κλείσουν απόψε, στις 20.00 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από το κρατικό ινστιτούτο Vtsiom. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 71 ετών, είναι αντιμέτωπος με τρεις χωρίς απήχηση υποψηφίους, είναι βέβαιο και απλά αναμένεται να μάθουμε το ποσοστό της νίκης του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τους ψηφοφόρους.

Όλη αυτή η εβδομάδα σημαδεύτηκε από φονικά πλήγματα και απόπειρες διείσδυσης ενόπλων από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος. Νέα επίθεση με drones που αποδίδεται στην Ουκρανία προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό ύστερα από καρδιακή ανακοπή. Στο Μπέλγκοροντ, μεθοριακή πόλη της Ρωσίας, σκοτώθηκε μια έφηβη. Οι τοπικές αρχές έχουν κλείσει από χτες και για τις επόμενες μέρες εμπορικά κέντρα και σχολεία για να αποφευχθούν οι θάνατοι αμάχων στο Μπέλγκοροντ.

«Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε την παραμονή των εκλογών ο Βλάντιμιρ Πούτιν,  λέγοντας ότι είναι «κρίσιμο να μην παραστρατήσουμε καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο πολέμου σχεδιασμένου από τη Δύση. Οι ενέργειες της Δύσης σε βάρος μας απλά θα σφυρηλατήσουν περισσότερο την ενότητα του ρωσικού λαού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι