Η Οξφόρδη αναστέλλει λόγω θρομβώσεων τις δοκιμές του AstraZeneca σε παιδιά

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές που είχε αρχίσει για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca σε παιδιά και «αναμένει την γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής».

“Παρότι δεν υπάρχει ανησυχία όσον αφορά στην ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής, στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία, αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή”, αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Εκτιμάται ότι, επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει κριθεί ότι «το μεγάλο όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο από τον πιθανό ελάχιστο κίνδυνο που αυτός συνεπάγεται», αποφασίσθηκε ότι αυτό δεν ισχύει για τις παιδικές ηλικίες. Σε αυτές τις ηλικίες οι  πιθανότητες βαριάς νόσησης από τον ιό είναι ελάχιστες, και κατά συνέπεια στην περίπτωση των παιδιών δεν ισχύει το ίδιο “ζύγι” για πιθανές ή και σπανιότατες παρενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο επικεφαλής του Τμήματος Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε ότι «δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου και των σπανίων περιστατικών θρομβώσεων, όμως πρέπει να κατανοήσουμε τον μηχανισμό και θα εκδώσουμε σχετική ανακοίνωση αύριο ή μεθαύριο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι