Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία – Ομιλία Πούτιν κατά Δύσης (video)
09/05/2023
Η παρέλαση για την 78η επέτειο της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο διεξήχθη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, ενώπιον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της στρατιωτικής ηγεσίας, χωρίς την παρουσία όμως υψηλών ξένων προσκεκλημένων. Μόνον οι πρόεδροι έξι άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα για να τιμήσουν την Ημέρα της Νίκης: Της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Αρμενίας.
Οι επικεφαλής των τεσσάρων νέων περιφερειών της Ρωσίας (οι προσαρτημένες επαρχίες της Ουκρανίας) δεν παρέστησαν στην παρέλαση. Ο Πριγκόζιν, δήλωσε και αυτός ότι δεν θα παραστεί γιατί «έχει μάχες στο Μπαχμούτ, όπου περιμένει νέες παρτίδες πυρομαχικών», όπως δήλωσε σήμερα στον λογαριασμό του στο Telegram. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωσε ότι η ομιλία του Πούτιν, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί, παρά την πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο Κρεμλίνο, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας. Η παρέλαση και η ομιλία του Πούτιν έγιναν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Κρεμλίνου.
Πούτιν κατά Δύσης
«Η Δύση ξέχασε ποιος νίκησε τους ναζί» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά την ομιλία του. «Θυμόμαστε τον ρόλο του σοβιετικού λαού στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Όπως θυμόμαστε και τον ρόλο των ΗΠΑ, της Βρετανίας, αλλά και της Κίνας», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον ρωσικό λαό να είναι ενωμένος γύρω από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του. Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε: «Ο στόχος των δυτικών χωρών -και δεν υπάρχει τίποτα νέο εδώ, είναι να επιτύχουν την κατάρρευση και την καταστροφή της χώρας μας, να διαγράψουν τα αποτελέσματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, να σπάσουν επιτέλους το σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας και του διεθνούς δικαίου, να στραγγαλίσουν κάθε άλλο κυρίαρχο κέντρο ανάπτυξης».
Οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ βρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι στην παρέλαση και παρακολούθησαν τους στρατιωτικούς σχηματισμούς από το προεδρικό βήμα στην Κόκκινη Πλατεία. Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο του Αλεξάνδρου.
Η αλληλεγγύη των έξι
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η παρουσία τους την Ημέρα της Νίκης είναι «η ένδειξη αλληλεγγύης των αρχηγών κρατών, των οποίων οι λαοί ως μέρος μιας ενιαίας χώρας συμμετείχαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και κέρδισαν». Επέστισε την προσοχή στο γεγονός ότι η 9η Μαΐου είναι «μια ιερή ημέρα για όλες τις χώρες που κάποτε θυσίασαν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων για να απελευθερώσουν τον κόσμο από τον φασισμό». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές αρχές λαμβάνουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια» στην παρέλαση, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων προσκεκλημένων.
Στις κερκίδες των επισήμων βρίσκονται περίπου 7.000 προσκεκλημένοι. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB προειδοποίησε ότι από τις 27 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου, λόγω της προετοιμασίας και της διεξαγωγής εορτασμών, η Κόκκινη Πλατεία είναι κλειστή για το κοινό. Περισσότεροι από 10.125 στρατιωτικοί και 27 μονάδες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού παίρνουν μέρος στην παρέλαση. Δεν θα πάρουν μέρος σχηματισμοί της πολεμικής αεροπορίας.
Το 2010, για πρώτη φορά από το 1945, στρατιωτικά αγήματα από 13 χώρες μεταξύ αυτών η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και των χωρών της ΚΑΚ (75 άτομα από κάθε χώρα), συμμετείχαν στην επίσημη πομπή στην Κόκκινη Πλατεία.
Βομβαρδισμοί στο Κίεβο
Στο Κίεβο και τις άλλες ουκρανικές πόλεις ισχύει από τα μεσάνυχτα συναγερμός για αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα και γύρω στις 5 αναφέρθηκαν ισχυρές εκρήξεις κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας και προκλήθηκαν φωτιές σε περιοχές κατοικιών. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι περιοχές Obolonsky και Goloseevsky, όπου υπάρχουν ακόμα στήλες καπνού, όπως αναφέρουν τα ουκρανικά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Οι στρατιωτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν τη λειτουργία του συστήματος αεράμυνας και σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναχαιτίστηκαν δεκάδες πύραυλοι και ρωσικά drones. Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Ημέρα της Ευρώπης.
Ursula von der Leyen arrived in #Kyiv. https://t.co/yIu1cu0Rvn
— NEXTA (@nexta_tv) May 9, 2023





