Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη νοτιοκορεάτικη σύνοδο για τη Δημοκρατία

Παραδίδονται στην κυκλοφορία 42,5 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, δήλωσε ο Μητσοτάκης για τον Ε65

O Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε το “παρών” μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία, που διεξάγεται στη Νότια Κορέα.

Είπε τα εξής: «Η φετινή Σύνοδος για τη Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική, δεδομένου ότι το 2024 σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 60 ή περισσότερες χώρες θα προσέλθουν στις κάλπες. Η δημοκρατία είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ, και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

»Μια από αυτές είναι ότι πρέπει να σταθούμε ενάντια στην επιθετικότητα. Πιστεύω βαθιά ότι οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ο επιθετικός πόλεμος, όπως ακούσαμε από τον Πρόεδρο Ζελένσκι εναντίον της Ουκρανίας, ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα ενότητας όσον αφορά στην αντίδρασή μας.

»Οι ίδιες αξίες θα πρέπει να ισχύουν παντού. Οι άμαχοι πολίτες πρέπει να προστατεύονται παντού στον κόσμο. Και καταλαβαίνω ότι οι χώρες που ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο μπορεί να βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευρωπαϊκό πόλεμο, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από  περιφερειακός πόλεμος. Είναι μια ανοιχτή πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα, για το Διεθνές Δίκαιο, για το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και το οποίο έχει υποστηρίξει και ο Παγκόσμιος Νότος.

»Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επίσης επείγουσα δράση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατιών να ανταποκριθούν σε αυτό το θεμελιώδες καθήκον. Η στοχοποίηση αμάχων και ο θάνατος παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι ποτέ αποδεκτά σε έναν κόσμο δημοκρατικών αξιών.

»Εκτός από την επιθετικότητα, τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να ανακτήσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Είναι δική μας ευθύνη, ως δημοκρατικοί ηγέτες, να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία είναι πράγματι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει τις αξίες που πραγματικά επιθυμούν οι πολίτες: ασφάλεια, ευημερία, ελευθερία, σεβασμό και δικαιοσύνη. Η δημοκρατία, άλλωστε, είναι το μόνο σύστημα που διαθέτει τους μηχανισμούς λογοδοσίας ώστε να εγγυηθεί την προστασία αυτών των αξιών.

»Και μόνο με το να είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά αυτή την πρόκληση, και φυσικά πάντα ρεαλιστές στις υποσχέσεις μας, μόνο με την υλοποίηση της πολιτικής μας ατζέντας, μπορούμε να προσφέρουμε απτά αποτελέσματα για τους πολίτες μας, τα οποία τελικά θα ενισχύσουν τις δημοκρατίες μας.

»Αυτό με φέρνει στην τρίτη προτεραιότητα: τις ρυθμίσεις για την τεχνολογία. Η καινοτομία μάς έδωσε τα εργαλεία για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Δίχως ρυθμιστικούς κανόνες, όμως, σε λάθος χέρια, τα εργαλεία αυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναστάτωση ή ακόμη και καταστροφές.

»Η τεχνολογική πρόοδος, ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη, έχει ήδη αρχίσει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Πρέπει να αποτρέψουμε την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η παραπλανητική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα deep fakes, μπορούν να διαταράξουν τον ιστό της πραγματικότητάς μας, με σοβαρές ενδεχόμενες συνέπειες για την κατάσταση της δημοκρατίας παντού. Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά και να αποδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές αξίες και τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη που είναι τόσο απαραίτητη για την συνεκτικότητα των κοινωνιών μας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαιρέσεις που φαίνεαι να διχάζουν τον κόσμο και είπε ότι «η διαίρεση σήμερα δεν αφορά γεωγραφικές διαφορές. Αφορά τους υπέρμαχους της ειρήνης έναντι των φιλοπόλεμων. Αφορά εκείνους που κατανοούν την αξία του Διεθνούς Δικαίου έναντι εκείνων που επιθυμούν να επικρατήσουν ασπαζόμενοι τη βία και το χάος. Αφορά εκείνους που πιστεύουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και εκείνους που δεν πιστεύουν σε τίποτα άλλο παρά μόνο στο δικό τους συμφέρον, απερίσκεπτα.

»Υπάρχει ένας φυσικός συνασπισμός κρατών που βρίσκονται στη σωστή πλευρά αυτών των διαχωριστικών γραμμών. Και πιστεύω ότι, τελικά, είμαστε πλειοψηφία και το μέλλον μας εξαρτάται από αυτόν τον συνασπισμό και από την συνεργασία μας προς όφελος όλων», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι