Η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει το κινεζικό παράδειγμα για το internet

Η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει το κινεζικό παράδειγμα για το internet

Η Ρωσία δεν προτίθεται να εφαρμόσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το διαδίκτυο με βάση το μοντέλο της Κίνας, ούτε σχεδιάζει να εφαρμόσει έναν τοίχο προστασίας, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την διάρκεια ζωντανής επικοινωνίας που είχε με χρήστες του ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

«Φυσικά, δεν θα υπάρξει τέτοια ρύθμιση όπως στην Κίνα. Θα έλεγα μάλιστα κάτι ακόμη: και στην Κίνα το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο συχνά δεν έχει εκείνα τα επιθυμητά αποτελέσματα, στα οποία προσανατολίζονταν εξ αρχής. Παρόλα αυτά δεν επιδιώκουμε ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο.

“Κανένας τοίχος προστασίας δεν υπάρχει εδώ» δήλωσε ο Μενβέντεφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον νόμο περί προστασίας του ρωσικού διαδικτύου από τις κυβερνοαπειλές.

Παράλληλα ο Ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ιδανική λύση θα ήταν να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο του ιντερνέτ που θα το όριζε η υιοθέτηση μιας διεθνούς συμφωνίας. «Όμως το ιντερνέτ δημιουργήθηκε διαφορετικά.

“Η απόλυτη πλειοψηφία των κλειδιών (κωδικών) ρύθμισης βρίσκεται στο έδαφος μιας χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Δεν το λέω αυτό με την έννοια ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις με τους Αμερικανούς ή ότι υπονοώ κάτι άλλο.

“Απλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι εκείνη η τεχνολογία, που έγινε παγκόσμια και χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους, σε σημαντικό βαθμό ρυθμίζεται από μια χώρα. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό» δήλωσε ο Μενβέντεφ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μελλοντικά κάποιες βασικές τεχνολογίες του διαδικτύου να ρυθμίζονται από διεθνείς συνθήκες. «Προς το παρόν όμως αυτό δεν υπάρχει,

“Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα, όχι για να αποκλείσουμε κάτι, αλλά για να μην αποκλείσουν εμάς. Και αυτό είναι επίσης πιθανό, να γίνει» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας ότι «οι αλλαγές που έγιναν στην σχετική νομοθεσία που διέπει την λειτουργία του ιντερνέτ σχετίζονται με την απόφαση να προσδώσουμε στο ρωσικό ιντερνέτ σταθερότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι