Η συμφωνία που προτείνει η Μελόνι στις αφρικανικές χώρες

Τι γύρευε η Μελόνι στη Λιβύη – Η φαντασίωση περί mare nostrum

Ενεργειακές συμφωνίες με αντάλλαγμα την ανάσχεση της μετανάστευσης: αυτό είναι το πλάνο της Ιταλίδας πρωθυπουργού και θα το παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο στις αφρικανικές χώρες ως μια «νέα συμφωνία για την ήπειρο, μια προσέγγιση ως ίσος προς ίσο», όπως δηλώνει.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μελόνι, που ανήλθε στην εξουσία το 2022 με αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα, ελπίζει να καταστήσει την Ιταλία «γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής», προσφέροντας στην πρώτη νέους δρόμους ανεφοδιασμού σε ενεργειακούς πόρους και στη δεύτερη μαζικές επενδύσεις.

Οι ηγέτες πολλών αφρικανικών χωρών, που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αναμένονται στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα. Παρόντες θα είναι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Μελόνι αναμένεται να παρουσιάσει εκεί το «σχέδιο Ματέι», που έχει πάρει το όνομά του από τον Ενρίκο Ματέι ιδρυτή της Eni, του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Ιταλίας, ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1950 προωθούσε τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες “βοηθώντας” τες να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους.

«Η πατερναλιστική και αρπακτική σχέση δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Αφρική δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά στρατηγικές συνεργασίες ω ίσοι προς ίσον», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στις αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμιζεται ότι η Ιταλία προεδρεύει φέτος της G7 και έχει δεσμευθεί να θέσει την ανάπτυξη της Αφρικής κεντρικό θέμα της θητείας της. Αυτό το επιδιώκει κυρίως για να αυξήσει την επιρροή της στην ήπειρο, την ώρα που χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ινδία και η Ιαπωνία αναπτύσσουν τους δεσμούς τους με πολλές αφρικανικές χώρες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η Ιταλία ενδέχεται να δυσκολευτεί να λάβει τη στήριξη της ΕΕ, η οποία παρουσίασε το 2022 σχέδιο βοήθειας της Αφρικής ύψους 150 δισεκ. ευρώ. Μέχρι στιγμή η ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πακέτο 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-26 μέσω του σχεδίου Ματέι για το οποίο όμως δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες και είναι βέβαιο ότι θα “αβαντάρει” κυρίως ιταλικά συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η κυβέρνηση της Ιταλίας ενδέχεται να αφιερώσει 4 δισεκ. ευρώ σε αυτό το σχέδιο στη διάρκεια των πέντε ή επτά επόμενων ετών για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, των μεταφορών και των υποδομών, αλλά πάνω απ’ όλα του ενεργειακού τομέα.

Περίπου 40 οργανώσεις της αφρικανικής κοινωνίας των πολιτών επεσήμαναν αυτή την εβδομάδα ότι ανησυχούν πως στόχος του σχεδίου Ματέι είναι απλώς «να ενισχυθεί η πρόσβαση της Ιταλίας στο αέριο της Αφρικής, προς όφελος της Ευρώπης, και να ενισχυθεί ο ρόλος των ιταλικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της Αφρικής».

Για τον Ντιν Μπεκουμούζι Μπέμπε, υπεύθυνο της εκστρατείας «Don’t Gas Africa», οι φιλοδοξίες της Ρώμης «δεν λαμβάνουν υπόψη την κλιματική κρίση και τις φωνές της αφρικανικής κοινωνίας των πολιτών».

Οι ΜΚΟ ζητούν να γίνουν προσπάθειες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του περισσότερων από το 40% των Αφρικανών που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο ή πετρέλαιο.

Μετανάστευση

Η Μελόνι επενδύει στο σχέδιο Ματέι «πολιτικό κεφάλαιο κυρίως λόγω της μετανάστευσης», εκτιμά ο Τζοβάνι Καρμπόνε, υπεύθυνος του προγράμματος ISPI (Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών). Αν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να σταματήσει τα πλοιάρια που φτάνουν στη χώρα της από τη Βόρεια Αφρική, οι αφίξεις μεταναστών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, περνώντας από περίπου 105.000 μετανάστες το 2022 σε σχεδόν 158.000 το 2023.

Το σχέδιο Ματέι προβλέπει την αντιμετώπιση των παραγόντων που ωθούν τους Αφρικανούς στη μετανάστευση και να πείσει τις χώρες καταγωγής να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής για τους μετανάστες που απελαύνονται από την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι