Η Τουρκία υπερδύναμη με το TCG Anadolu δηλώνει ο Ερντογάν (video)

Η Τουρκία υπερδύναμη με το TCG Anadolu δηλώνει ο Ερντογάν (video),

To TCG Anadolu, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV παραδίδεται σήμερα και επισήμως στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, σε τελετή παρουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν 12 χώρες στον κόσμο που έχουν πλοία τέτοιων επιχειρησιακών δυνατοτήτων σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Το TCG Anadolu θα είναι το πρώτο UAV-πλοίο στη Μεσόγειο με drones και ελικόπτερα που θα απονηώνονται και θα προσνηώνονται σε αυτό.

«Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του Anadolu, θα γίνουμε μια χώρα game changer με ισχυρή δύναμη και παρουσία στον κόσμο. Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σε τέτοια έργα, έχουμε τώρα την δυνατότητα να αναπτύξουμε τις πιο προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες στη χώρα μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε αυτό το πλοίο ως σύμβολο που θα ενισχύσει τη θέση μας στην περιοχή και η Τουρκία καθίσταται χώρα που θα έχει λόγο στον κόσμο, στον νέο τουρκικό αιώνα. Το TCG Anadolu, το οποίο έχουμε θέσει σε λειτουργία, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του είδους του παγκοσμίως. Τα μεγαλύτερα και βαρύτερα ελικόπτερα και UAV μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν από αυτό».

Το TCG Anadolu Multi-Purpose Amphibious Assault Ship Project ξεκίνησε το 2015 και το πλοίο ναυπηγήθηκε με τη συνεργασία των ναυπηγείων της Κωνσταντινούπολης και της Ισπανίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση σηματοδοτεί τον γεωπολιτικό μετασχηματισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSK). Στόχος του τουρκικού ναυτικού είναι να οικοδομήσει σταδιακά ένα υπεράκτιο στόλο εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου μίλησε στο CNN Turk o υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε ότι αυξάνεται εντυπωσιακά η στρατιωτική ισχύς της χώρας.

Πήγαινε για αεροπλανοφόρο

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ανέστειλε τα αρχικά σχέδια για εγκατάσταση F-35A στο TCG Anadolu, κάτι που θα το τοποθετούσε στην κατηγορία των αεροπλανοφόρων και έτσι οι επιτελείς στράφηκαν στη λύση των drones. Έχουν γίνει δοκιμές για το Bayraktar TB2, ενώ αυτές θα συνεχιστούν και για το Kızılelma. Το πλοίο διαθέτει επίσης ειδικές πίστες για επιθετικά ελικόπτερα και ελικόπτερα γενικής χρήσης, όπως επίσης και χώρους για την μεταφορά αμφίβιων οχημάτων και θαλάσσιων drones.

To πλοίο έχει μήκος 231 μέτρα, ύψος 58 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους. Διαθέτει γκαράζ βαρέων φορτίων για βαρέα οχήματα όπως τανκς και κοντέινερ εμβαδού 1.410 τετραγωνικών μέτρων. Το πλοίο θα έχει τελική ταχύτητα 20,5 κόμβων και εμβέλεια 9.000 ναυτικών μιλίων όταν είναι πλήρως φορτωμένο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τουρκικές αρχές, στο πλοίο μπορούν να σταθμεύουν από 50 έως και 110 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB3 ή Bayraktar Kızılelma, 8 ελικόπτερα As532 ή CH-47F, 4 ελικόπτερα T-129 ATAK και 2 ελικόπτερα S70-B SEAHAWK.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι