Η τουρκική μισαλλοδοξία και τα “απομεινάρια του σπαθιού”

Η τουρκική μισαλλοδοξία και τα “απομεινάρια του σπαθιού”

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον κορονοϊό στις 4 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε την  υποτιμητική φράση “τα απομεινάρια του σπαθιού”.

“Δεν επιτρέπουμε στα τρομοκρατικά απομεινάρια του σπαθιού στη χώρα μας”, είπε, “να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν [τρομοκρατικές] δραστηριότητες. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί πολύ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.”

Τα “απομεινάρια του σπαθιού” (kılıç artığı στα τουρκικά) είναι μια συνηθισμένη προσβολή στην Τουρκία που αναφέρεται συχνά στους επιζώντες της γενοκτονίας των Χριστιανών που έπληξε κυρίως Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την διάδοχό της, την Τουρκία.

Το ότι ως αρχηγός του κράτους, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη φράση δημόσια είναι ανησυχητικό σε πολλά επίπεδα. Η φράση όχι μόνο προσβάλλει τα θύματα και τους επιζώντες των σφαγών, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χριστιανικής κοινότητας της Τουρκίας, η οποία συχνά εκτίθεται σε πιέσεις που περιλαμβάνουν φυσικές επιθέσεις.

Σε διαμαρτυρία, ο Garo Paylan, αρμένιος βουλευτής στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, έγραψε στο Facebook:

«Στην εχθρική ομιλία του χθες το βράδυ, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τη φράση« τα απομεινάρια του σπαθιού ».

«Τα απομεινάρια του σπαθιού»εφευρέθηκε για να αναφέρεται σε ορφανά όπως η γιαγιά μου που επέζησε της γενοκτονίας των Αρμενίων [1915]. Κάθε φορά που ακούμε αυτή τη φράση, κάνει τις πληγές μας να αιμορραγούν.”

Άλλοι Αρμένιοι ακτιβιστές και συγγραφείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν επίσης τον Ερντογάν. Η δημοσιογράφος Aline Ozinian έγραψε:

“Για όσους δεν γνωρίζουν” τρομοκράτες απομεινάρια του σπαθιού “σημαίνει Αρμένιοι” τρομοκράτες “που επέζησαν από τη γενοκτονία και δεν μπορούσαν να σφαγούν μέσω του σπαθιού. Τι σημαίνει” τρομοκράτης “; Λοιπόν, αλλάζει καθημερινά: Θα μπορούσε να είναι δημοσιογράφος, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, συγγραφέας, γιατρός ή μητέρα ενός όμορφου παιδιού. ”

“Δεν θέλουν εκείνους που κρατούσαν τα σπαθιά”, συνέχισε, “αλλά θέλουν να ντρέπονται τα εγγόνια των επιζώντων ενός λαού και πολιτισμού που σφαγιάστηκαν από το σπαθί.”

Ο αρθρογράφος Ohannes Kılıçdağı έγραψε:

«Σκεφτείτε μια χώρα που χρησιμοποιεί ενεργά μια φράση όπως «τα απομεινάρια του σπαθιού» στην πολιτική κουλτούρα και γλώσσα. Χρησιμοποιείται από τις υψηλότερες αρχές. Αλλά οι ίδιες αρχές της ίδιας χώρας ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει σφαγή στην ιστορία μας “Αν δεν υπάρχει, από πού προέρχεται αυτή η φράση; Σε ποιον αναφέρεται;”

Τα εγκλήματα που η Τουρκία προσπαθεί να κρύψει κατηγορώντας τα θύματα είναι πραγματικά και καλά τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα. Το 2019, για παράδειγμα, οι ιστορικοί Benny Morris και ο Dror Ze’evi δημοσίευσαν ένα βιβλίο, The Thirty-Year Genocide: Η καταστροφή των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894–1924, που περιγράφει «τις τεράστιες σφαγές που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια Τουρκική Δημοκρατία, κατά των χριστιανικών μειονοτήτων τους Σύμφωνα με την έρευνά τους:

“Μεταξύ του 1894 και του 1924, τρία κύματα βίας πέρασαν στην Ανατολία, στοχεύοντας τις χριστιανικές μειονότητες της περιοχής, οι οποίες στο παρελθόν αντιπροσώπευαν το 20 τοις εκατό του πληθυσμού. Μέχρι το 1924, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είχαν μειωθεί σε 2 τοις εκατό”.

Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, οι πολιτικές αφανισμού των δραστών περιελάμβαναν «προμελετημένη μαζική δολοφονία, ανθρωποκτονίες, εκτοπισμούς, αναγκαστική αλλαξοπίστιση, μαζικό βιασμό και βάναυση απαγωγή. Και ένα ακόμη πράγμα ήταν μια σταθερά: η κραυγή για τζιχάντ».

Όπως και οι Χριστιανοί, η κοινότητα των Αλεβιτών στοχοποιείται επίσης στην Τουρκία ότι είναι “απομεινάρια του σπαθιού”. Ο σύμμαχος του Ερντογάν, ο Ντέλετ Μπαχτσέλι, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος  MHP, για παράδειγμα, χαρακτήρισε τον δημοσιογράφο Αμπντουλκαντίρ Σελβί «ένα απομεινάρι του σπαθιού» το 2017 για να αναφερθεί στις υποτιθέμενες ρίζες του ως Αλεβίτη. Ο δημοσιογράφος Ahmet Taşgetiren στη συνέχεια περιέγραψε τη φράση ως εξής:

«Σβήνεις μια οντότητα (μια κοινωνία, μια θρησκευτική κοινότητα, έναν στρατό) που βλέπεις ως« εχθρό». Αυτό που μένει είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από τα σπαθιά και έχουν παραδοθεί σε εσένα. Αυτά είναι τα απομεινάρια του σπαθιού.”

Ο Selvi προσπάθησε στη συνέχεια να εξηγήσει γιατί δεν είναι «απομεινάρι του σπαθιού»:

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Μπαχτσέλι: Ο παππούς μου, ο Οσμάν, ήταν γιος της πατρίδας που έτρεχε από τη μια πρώτη γραμμή στην άλλη και συνελήφθη αιχμάλωτος στον Οθωμανικό-Ρωσικό πόλεμο. Είμαι εγγόνι των Ογκούζ Τούρκων. Οι πρόγονοί μου, Ο Χασάν και ο Χουσεΐν, έγιναν μάρτυρες στην Υεμένη. Αυτή η τιμή είναι αρκετή για μένα. ”

Η εξήγηση του Selvi δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ύπαρξη χριστιανών, αλεβιτών ή οποιωνδήποτε άλλων μη σουνιτικών μουσουλμανικών ριζών θεωρείται προσβολή ή επαίσχυντο αδίκημα για πολλούς στην Τουρκία. Αντί να εξηγεί γιατί είναι απαράδεκτο να αποκαλούμε κάποιον “απομεινάρι του σπαθιού”, ο Σελβί προσπάθησε να αποδείξει την “καθαρόαιμη” τουρκική του καταγωγή και τη σουνιτική μουσουλμανική πίστη.

“Σήμερα, λιγότερο από το μισό τοις εκατό του πληθυσμού της Τουρκίας είναι χριστιανοί – αποτέλεσμα μιας ιστορίας κατά την οποία οι Τούρκοι διώκουν τους αυτόχθονες χριστιανούς της περιοχής”, έγραψε ο ιστορικός Δρ. Βασίλειος Μεχανατσίδης.

“Πολλοί Τούρκοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν με υπερηφάνεια αυτήν την ιστορία, χωρίς να προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια ή να εξασφαλίσουν σεβασμό στα θύματα. Στην πραγματικότητα, καταδεικνύουν ψευδώς τα θύματα ως δράστες, επαινούν τους εγκληματίες και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους.”

Η χρήση της φράσης «απομεινάρια του σπαθιού», επομένως, δεν αντιπροσωπεύει άρνηση σφαγών ή γενοκτονιών. Αντιθέτως, δηλώνει την υπερηφάνεια των δραστών. Σημαίνει: “Ναι, σφαγιάσαμε τους Χριστιανούς και άλλους μη μουσουλμάνους γιατί το άξιζαν!”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι