Η Βουλγαρία οδεύει προς έκτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια.

Η Βουλγαρία οδεύει προς έκτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια.

Εννέα μήνες μετά τις εκλογές, η ασυμφωνία των κομμάτων οδηγεί σε νέες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συμφώνησαν πέρσι τον Ιούνιο να σχηματίσουν μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, αλλά η συμμαχία δεν διήρκησε πολύ.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ επρόκειτο να διαδεχθεί τον Νικολάι Ντένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού, βάσει της δικομματικής συμφωνίας για την εκ περιτροπής ηγεσία της χώρας, όμως στην ουσία παραιτήθηκε. Οι δύο φιλοδυτικές συμμαχίες μεταξύ του GERB και του “Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία” (PP-DB) διαφώνησαν στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν.

Οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα γίνουν πιθανόν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σήμερα Σάββατο, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, να συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση για τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών.

«Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στη διοργάνωση εκλογών», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Τέοντορ Σλάβεν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς η βαλκανική χώρα διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση από την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Μια κατάσταση που δεν δυσαρεστεί το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Σλάβεν.

Σε αυτή τη χώρα, για πολλά χρόνια στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης της στην άκρη της Μαύρης Θάλασσας, «η ρωσική επιρροή παραμένει ισχυρή και η Μόσχα επιθυμεί την αστάθεια», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα φιλορωσικά κόμματα μπορούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική αναταραχή για να διευρύνουν τα εκλογικά ποσοστά τους.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για μια δεκαετία προτού παραιτηθεί μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020. Αν και δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία, ο Μπορίσοφ συνεχίζει να κινεί τα νήματα ως αφεντικό του ισχυρού συντηρητικού κόμματος GERB.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου Market Links Ντόμπρομιρ Ζίνκοφ, ο Μπορίσοφ,θέλει να «εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησε η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών και της δικαιοσύνης. Μεταξύ των σημείων διαφωνία είναι και η επιλογή του νέου γενικού εισαγγελέα,

Στόχος του Μπορίσοφ: να διατηρήσει το «στάτους κβο», σε συνεργασία με τον βουλευτή Ντελιάν Πέεφσκι, έναν πρώην μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης που στοχοποιήθηκε από αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις για διαφθορά.

Στο αντίθετο στρατόπεδο, οι μεταρρυθμιστές του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που ιδρύθηκε από σαραντάχρονους επιχειρηματίες που εκπαιδεύτηκαν στο Χάρβαρντ, όμως δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική που τους είχε φέρει προσωρινά στην εξουσία το 2022.

Στο μεταξύ, οι Βούλγαροι συνεχίζουν να μεταναστεύουν στη Δύση λόγω έλλειψης προοπτικών στη χώρα τους, που είναι μία από τις φτωχότερες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι