Η Βουλή στα Σκόπια δεν ενέκρινε παράταση για την αλλαγή του “Μακεδονία” στα διαβατήρια

Η Βουλή στα Σκόπια δεν ενέκρινε παράταση για την αλλαγή του “Μακεδονία” στα διαβατήρια

Η Βουλή στα Σκόπια με 46 ψήφους «υπέρ» και 54 «κατά» απέρριψε σήμερα την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE για την παράταση της ισχύος των παλαιών διαβατηρίων των πολιτών της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κατά της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναφέροντας ότι η τροπολογία αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 118 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα και οι οποίες έχουν κυρωθεί από τη Βουλή αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν δύνανται να τροποποιηθούν με άλλο νόμο.

Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου 2024 έπαψαν να ισχύουν τα διαβατήρια στα οποία αναγραφόταν η παλαιότερη ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επεξηγηματικά, στις 12 Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως οριζόταν σε αυτήν, εντός μιας πενταετίας οι πολίτες της χώρας θα έπρεπε να έχουν αντικαταστήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και αυτά να αναγράφουν πλέον “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 1.370.000 νέα διαβατήρια, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου ακόμη 400.000 πολίτες δεν έχουν κατορθώσει να αντικαταστήσουν τα δικά τους «λόγω οργανωτικών προβλημάτων και έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών των αρμόδιων αστυνομικών αρχών».

Όσοι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν αντικαταστήσει τα παλαιά τους διαβατήρια δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με εξαίρεση χώρες με τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία έχει διμερείς συμφωνίες για διέλευση των συνόρων με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας (Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο). Επίσης, η Ελβετία έχει γνωστοποιήσει ότι προς το παρόν αναγνωρίζει ακόμη τα παλαιότερα διαβατήρια πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

Για το θέμα της αντικατάστασης των διαβατηρίων στη Βόρεια Μακεδονία, η διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια ανέφερε σήμερα ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες.

«Είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεών της για την αντικατάσταση των ταξιδιωτικών εγγράφων που αναφέρονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζουμε ότι η αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων είναι ευθύνη κάθε κράτους- μέλους της ΕΕ χωριστά», αναφέρει η διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια απαντώντας στο ερώτημα του πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας «ΜΙΑ». Το πρακτορείο είχε ρωτήσει ποια είναι η θέση της ΕΕ για την τροπολογία που είχε καταθέσει το VMRO-DPMNE για την παράταση της ισχύος των ταξιδιωτικών εγγράφων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αλλά και σε ποιες χώρες της ΕΕ μπορούν να ταξιδέψουν όσοι δεν έχουν νέο διαβατήριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι