Ιαπωνία: Οδεύει μεγάλη νίκη ο κυβερνητικός συνασπισμός του Άμπε

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε οδεύει να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία στις εκλογές για την ανάδειξη 124 μελών της άνω Βουλής εντός της εβδομάδας, γεγονός το οποίο, τουλάχιστον στη θεωρία, κρατάει ζωντανές τις ελπίδες του να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) του Άμπε και ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα Κομέιτο, οδεύουν να κερδίσουν έως και 83 έδρες —πολλές περισσότερες από τις 63 που χρειάζονται για την πλειοψηφία (123) επί του συνόλου των 245 εδρών του σώματος— στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύει η εφημερίδα Nikkei και διενεργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Δημοσκοπήσεις που έχουν μεταδοθεί από άλλα ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, φέρουν το ποσοστό του ΦΔΚ να αυξάνεται στο 31%, κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με έρευνα του περασμένου μήνα. Το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει το Κομέιτο παραμένει εξάλλου αμετάβλητο στο 5,6%.

Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, η κυβερνητική συμμαχία, χάρη στην υποστήριξη μικρότερων παρατάξεων, όπως το Κόμμα για την Καινοτομία στην Ιαπωνία, που τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, θα διατηρήσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που διαθέτει στο σώμα αυτό (τα δύο τρίτα των ψήφων).

Η ενισχυμένη πλειοψηφία αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του πασιφιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας, που κυρώθηκε την περίοδο αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αλλάξει ο ρόλος του ιαπωνικού στρατού αποτελεί επί πολλά χρόνια διακαή πόθο του Άμπε, πρωθυπουργού και ηγέτη του ΦΔΚ από το 2012.

Για να μπορέσει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, απαιτείται έγκριση τόσο από ενισχυμένες πλειοψηφίες και στα δύο σώματα της Βουλής, όσο και της πλειοψηφίας των πολιτών, που θα κληθούν να το εγκρίνουν σε δημοψήφισμα. Εκλογές για την ανάδειξη μελών της άνω Βουλής διεξάγονται κάθε τρία χρόνια, ενώ οι θητείες των μελών της διαρκούν για έξι χρόνια. Το ΦΔΚ είχε καταγάγει ευρεία νίκη το 2013, αλλά δεν τα πήγε εξίσου καλά το 2016.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι