ΗΠΑ: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

ΗΠΑ: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα  διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ((Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και επανέλαβε την θέση της περί «υπομονής», λαμβάνοντας υπ΄όψιν την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τον φθίνοντα πληθωρισμό.

Αγνοώντας τις προτροπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που θέλει την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με την μείωση των επιτοκίων, η Fed διατήρησε, με ομόφωνη απόφαση, το εύρος του επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού ανάμεσα στο 2,25% και 2,50%.

Η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής παρουσιάζει μία μάλλον θετική εικόνα της πρώτης οικονομίας του κόσμου, σημειώνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας και την πρόοδο με σταθερό ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου εξέπληξε πολλούς αναλυτές φθάνοντας στο 3,2% σε ετήσια βάση.

Η Fed σημείωσε ωστόσο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών όπως και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων «επιβραδύνθηκαν» κατά το πρώτο τρίμηνο και κυρίως ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, η Fed παραδέχεται σαφώς ότι η αύξηση των τιμών τοποθετείται κάτω του 2%, του επιπέδου που θεωρεί ιδεώδες για την οικονομία.

Ο χαμηλός πληθωρισμός ωθεί ορισμένους οικονομολόγους και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρηματολογούν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Συνολικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα επιδείξει «υπομονή» στην αποφασιστικότητα για μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων, εποπτεύοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι