ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα μέρος της έκθεσης του Ρόμπερτ Μιούλερ;

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα μέρος της έκθεσης του Ρόμπερτ Μιούλερ;

Αποσπάσματα της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ ενδέχεται να γίνουν γνωστά μέσα στην εβδομάδα, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής ακολουθεί μία ασυνήθιστη προσέγγιση στην υπόθεση του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, μεταδίδει το CNN.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν του Περιφερειακού Δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, έδωσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να δημοσιοποιήσει χωρίς επεξεργασία, τμήματα του πορίσματος του Μιούλερ, που αναφέρονται στον Φλιν, όπως επίσης κι απομαγνητοφωνήσεις από τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, αλλά κι άλλο απομαγνητοφωνημένο υλικό, στο οποίο δικηγόρος που συνδέονταν με τον πρόεδρο Τραμπ έκανε αναφορά στην συνεργασία του Φλιν.

Οι αποφάσεις του δικαστή δρομολογούν μία διέξοδο διαφάνειας στο πόρισμα του Μιούλερ, σε μία περίοδο κατά την οποία, η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται κριτική για την διαχείριση του όλου ζητήματος, από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το πόρισμα του Μιούλερ θα αποκαλύψει στοιχεία για τον τρόπο δράσης του Μιούλερ, ενώ οι απομαγνητοφωνήσεις θα δώσουν πληροφορίες για το τι ακριβώς συζήτησε ο Φλιν με τους Ρώσους, προκαλώντας της ανησυχία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να σταματήσει την έρευνα του FBI για τον Φλιν, οδήγησε στην απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, δρομολογώντας υποψίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει απορρίψει μέχρι σήμερα τις αποφάσεις του δικαστή Σάλιβαν, αλλά μπορεί να το πράξει μέχρι την λήξη της προθεσμίας, την 31η Μαΐου.

Πέρα από την υπόθεση του Φλιν, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ανοιχτά κι άλλα μέτωπα, προσπαθώντας να διατηρήσει τον χαρακτήρα των εμπιστευτικών στοιχείων της έρευνας του Μιούλερ.
Δεν έχει διευκρινιστεί επίσης, ποια είναι τα στοιχεία του πορίσματος που έχουν αφαιρεθεί από αυτό και τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση του Φλιν.

Επίσης, δεν έχουν γίνει γνωστά αρκετά πράγματα, σχετικά με τον τρόπο που έχει δομηθεί το πόρισμα του Μιούλερ.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Φλιν και του Κίσλιακ κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας έχουν μόνο παρουσιαστεί περιληπτικά μέσω δικαστικών εγγράφων, αλλά κι από το πόρισμα του Μιούλερ.

Οι απομαγνητοφωνήσεις των συζητήσεων αυτών, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη απόρρητες, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, για μία σημαντική διάσταση της έρευνας του Μιούλερ.

Τα τηλεφωνήματα αυτά μεταξύ του Φλιν και του Ρώσου διπλωμάτη, στα οποία είχαν συζητηθεί οι ρωσικές αντιδράσεις στις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά και η επερχόμενη (τότε) ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς, οδήγησαν τον Φλιν να καταθέσει ψευδώς ενώπιον του FBI. Τα ίδια τηλεφωνήματα φαίνεται επίσης να προκάλεσαν μερικές από τις ενέργειες του Τραμπ που είναι ενδεχόμενο να συνιστούν παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, με έμφαση γύρω από την απόλυση του Κόμεϊ.

Το δεύτερο ηχητικό απόσπασμα που έχει ζητήσει ο Σάλιβαν αναφέρεται σε μία συνομιλία του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ και του δικηγόρου του Φλιν κι έχει συμπεριληφθεί στο πόρισμα του Μιούλερ, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί πλήρως. Αναφορά στο απόσπασμα αυτό, έχει γίνει την περίοδο που ο Φλιν πλησίαζε κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας του με τις αρχές (Δεκέμβριος του 2017).

“Δεν θα είναι έκπληξη για μένα αν κάνεις μία συμφωνία με την κυβέρνηση [ανακριτικές αρχές]. Αν υπάρχουν πληροφορίες που εμπλέκουν τον πρόεδρο, υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Έτσι, όπως γνωρίζει χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία…” έγραψε ο Μιούλερ στο πόρισμά του, αναφερόμενος στον Φλιν.
Θεωρητικά, οι απομαγνητοφωνήσεις θα έπρεπε να έχουν πάει στο δικαστήριο στην περίπτωση που ο Φλιν δεν συνεργάζονταν με τον Μιούλερ. Ωστόσο, η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με τις αρχές εμπόδισε την δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνήσεων.

Παράλληλα, η δικαστής Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον επίσης, στην Ουάσινγκτον έχει ήδη λάβει ένα πλήρες αντίγραφο του πορίσματος του Μιούλερ, προκειμένου να εξετάσει καλύτερα την υπόθεση του Ρότζερ Στόουν. Η ομάδα των δικηγόρων του ζήτησε το υλικό αυτό, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για την δίκη που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο, στο πόρισμα δεν έχουν πρόσβαση οι δικηγόρου του Στόουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συμφωνήσει να επιτρέψει στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να διαβάσουν επεξεργασμένα τμήματα του πορίσματος μέσα στην εβδομάδα και υπό όρους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Παρά το σχέδιο αυτό, οι επιτροπές δεν θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του πορίσματος κι αναφορικά με τα στοιχεία που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή επιτροπή ενόρκων (grand jury).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι