ΗΠΑ: Το Υπ. Δικαιοσύνης υποχρέωσε τουρκικό κανάλι να δηλώσει “πράκτορας ξένων συμφερόντων”

ΗΠΑ: Το Υπ. Δικαιοσύνης υποχρέωσε τουρκικό κανάλι να δηλώσει “πράκτορας ξένων συμφερόντων”

Η παγκόσμια υπηρεσία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Τουρκίας TRT ενεγράφη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως πράκτορας ξένων συμφερόντων.

Η εγγραφή έγινε σύμφωνα με νομοθεσία που απαιτεί από άτομα και θεσμικά όργανα να δηλώσουν τη σχέση τους με ξένες κυβερνήσεις.

Σημειωτέον, ότι δεν είναι σύνηθες για ΜΜΕ να αναγκάζονται σε αυτή την κατηγοριοποίηση αν δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες ως προς τούτο.

Η εγγραφή του TRT World ανέφερε ότι ήταν υπό την εποπτεία ενός ξένου οργανισμού – δηλαδή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RTÜK της Τουρκίας – και έλαβε κεφάλαια από το τουρκικό κοινό, αν και αρνήθηκε δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση ή με οποιαδήποτε πολιτικά κόμματα.

Υπογράφηκε από τον Tuncay Yürekli, επικεφαλής του Γραφείου του TRT World στην Ουάσινγκτον, ο οποίος τόνισε ότι το κανάλι ειδήσεων λειτουργεί ως αυτόνομη νομική οντότητα με το δικό του διοικητικό συμβούλιο.

Το κανάλι συνεχούς ροής μεταδίδει ειδήσεις στα αγγλικά από γραφεία στην Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη.

Όπως και πολλοί θεσμοί των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, το κανάλι αντιμετώπισε κριτική για να συμμορφωθεί στενά με τη γραμμή της κυβέρνησης, όπως και το RTÜK, του οποίου το εκτελεστικό συμβούλιο κυριαρχείται από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και των εταίρων του κυβερνώντος συνασπισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι