Ισημερινός: Όχι αμερικανική βάση στα νησιά Γκαλαπάγκος

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιούν τα Γκαλαπάγκος ως μόνιμη στρατιωτική βάση στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, μετά την πολεμική που προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί μιας διμερούς συμφωνίας αεροναυτικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Άμυνας Οσβάλντο Χαρίν αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του κατά τις οποίες τα νησιά — μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία — θα γίνουν «φυσικό αεροπλανοφόρο», βάσει της συμφωνίας, που επιτρέπει σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να ανεφοδιάζονται κάνοντας προσγειώσεις στα Γκαλαπάγκος.

«Είναι κακόπιστο να λέγεται ότι προβλέπεται να υπάρχει μόνιμη αμερικανική αποστολή στο αρχιπέλαγος, ότι απεμπολούμε την εθνική μας κυριαρχία, ή ότι τα νησιά Γκαλαπάγκος μεταμορφώνονται σε θέατρο πολέμου», τόνισε ο Χαρίν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Ανώτερων Εθνικών Μελετών (IAEN) του Ισημερινού.

Κατά το Κίτο, η συμφωνία διμερούς συνεργασίας δεν επιτρέπει στα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών να σταθμεύουν μόνιμα στα νησιά. Θα πρόκειται για «ένα αεροσκάφος, μια φορά τον μήνα, για όχι περισσότερο από τρεις ημέρες», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Χαρίν μολαταύτα κλήθηκε από την επιτροπή διεθνών σχέσεων του κοινοβουλίου του Ισημερινού για να δώσει διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι κοινοβουλευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ισημερινού και για τις επαπειλούμενες συνέπειες για το εύθραυστο οικοσύστημα των Γκαλαπάγκος εξαιτίας των συχνών αποπροσγειώσεων στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός υπενθύμισε από την πλευρά του ότι το Σύνταγμα του Ισημερινού απαγορεύει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων, όπως εκείνη που διατηρούσαν οι ΗΠΑ για μια δεκαετία στο λιμάνι Μάντα (δυτικά), στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Η βάση αυτή έκλεισε με απόφαση του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ο οποίος λίγο καιρό μετά την έναρξη της πρώτης θητείας δεν ανανέωσε την ισχύ της διμερούς συμφωνίας που επέτρεπε στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να πετούν πάνω από την επικράτεια του Ισημερινού.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Κίτο και την Ουάσινγκτον πάντως ξανάρχισε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Λενίν Μορένο υποδέχθηκε τον αμερικανό πρόεδρο Μάικ Πενς, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στην εποχή των τεταμένων διμερών σχέσεων επί των ημερών του προκατόχου του, με τον οποίο έχει έρθει σε ρήξη.

  Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες προειδοποιεί η ΕΜΥ

Από τον Σεπτέμβριο, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Orion P3 εκτελεί πτήσεις επιτήρησης για να εντοπίζει διακινητές ναρκωτικών αλλά και κρούσματα παράνομης αλιείας, με βάση το λιμάνι Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Ο Χαρίν υπογράμμισε ότι από το αρχιπέλαγος «περνούν διάδρομοι που έχουν δημιουργηθεί για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών» προς την κεντρική και τη Βόρεια Αμερική. Το σχέδιο του Κίτο και της Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε, είναι να «αξιοποιήσουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση των Γκαλαπάγκος» στον αγώνα εναντίον των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Κορέα αντέδρασε με οργή στη συμφωνία, τονίζοντας μέσω Twitter ότι τα Γκαλαπάγκος «δεν είναι αεροπλανοφόρο» των Αμερικανών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι