Ιταλοί υποστηρίζουν ότι είναι βέβαιο πως ο τάφος του Πλάτωνα είναι στην Αθήνα, κοντά στο ναό των Μουσών

Ιταλοί υποστηρίζουν ότι είναι βέβαιο πως ο τάφος του Πλάτωνα είναι στην Αθήνα, κοντά στο ναό των Μουσών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πάπυροι του Εροκλάνο δείχνουν ότι ο τάφος του Πλάτωνα είναι σίγουρα στην Ακαδημία του. Ο επικεφαλής της έρευνας, παπυρολόγος Γκρατσιάνο Ρανόκια, δήλωσε ότι «ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην Ακαδημία που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του ναού των Μουσών». Και ο Διογένης ο Λαέρτιος πάντως ανέφερε ότι ο τάφος του Πλάτωνα ήταν στην Ακαδημία του, όμως δεν έχει βρεθεί.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το συμπέρασμα τους στηρίζεται στη ανάγνωση του παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία της Ακαδημίας. Οι πάπυροι αυτοί απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. αλλά εδώ και τρία χρόνια, βρέθηκε τρόπος να αναγνωσθούν μερικώς από “βιονικό μάτι”.

Αυτό διάβασε περίπου χίλιες λέξεις, δηλαδή τριπλάσιο αριθμό από όσες είχαν μπορέσει να αναγνώσουν οι επιστήμονες το 1991. Σύμφωνα με τον Φιλόδημο, ή με όσα οι Ιταλοί θεωρούν ότι έγραψε ο Φιλόδημος, «ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ίσως το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version