Και η Δικαιοσύνη κινείται από αύριο – πλήρως στις 21 Ιουνίου

Και η Δικαιοσύνη κινείται από αύριο - πλήρως στις 21 Ιουνίου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Επαναλειτουργούν αύριο τα ειδικά δικαστικά σώματα της χώρας, ενώ η πλήρης επαναλειτουργία της δικαιοσύνης -των περισσότερων ποινικών δικαστηρίων περιλαμβανομένων- ορίζεται για τις 21 Ιουνίου.

Αύριο επαναλειτουργούν: το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο, το Μισθοδικείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα πολιτικά δικαστήρια σε όλη τη χώρα. Πολιτικά δικαστήρια είναι τα Ειρηνοδικεία, τα Μονομελή και Πολυμελή Πρωτοδικεία, τα Εφετεία και ο Άρειος Πάγος, όμως τα ποινικά δεν θα λειτουργήσουν πλήρως προς το παρόν.

Για λόγους ασφαλείας -δεδομένων και του όγκου υποθέσεων και του αριθμού των εμπλεκομένων- η πλήρης αποκατάσταση της διαδικασίας απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα προγραμματίζεται για τις 15-21 Ιουνίου.

Ουσιαστικά μέχρι τότε συνεχίζεται η αναστολή των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων. Εξαιρούνται από την αναστολή η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας. Επίσης γίνεται η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτηση, εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κ.α.) Επισης εξαιρουνται όλες οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

Οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν.

Το ίδιο ισχύει και για τα στρατιωτικά δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.

Ισχύει η “ισχυρή σύσταση” για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, συνηγόρους και διαδίκους, η διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους, η τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων και ο καθορισμός ανώτατου αριθμού εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα, με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι