ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα: Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητα στην Ξάνθη

Αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην Ξάνθη - Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα ενώ την ίδια ώρα πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε πολλές περιοχές της χώρας όπως η Καλαμπάκα και τα Ιωάννινα αλλά και την Ξάνθη όπου ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητα.

Ειδικότερα στην Καλαμπάκα πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ οι χείμαρροι δείχνουν απειλητικά τα “δόντια” τους. Οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, στο Αίγιο, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα. Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από σήμερα το πρωί περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στην στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Πού αλλού εντοπίζονται προβλήματα

Επιπρόσθετα χωριά των Μετεώρων έχουν αποκλειστεί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr πρόκειται για τα χωριά Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά τα οποία έχουν αποκοπεί από την Καλαμπάκα, ενώ στην Κρανιά ο Ασπροπόταμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Επιπλέον στο στόχαστρο της κακοκαιρίας έχουν μπει και τα Ιωάννινα. Όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, σε Κόνιτσα και Πωγώνι καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα. Προβλήματα επίσης έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα. Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στα ορεινά της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί ως τις 9 το πρωί του Σαββάτου 108 χιλιοστά βροχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί ήδη 14 μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν κατολισθήσεις και καταπτώσεις και να απομακρυνθούν φερτά υλικά που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κυρίως στα ορεινά.

Όσοι κινούνται στα ορεινά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ενώ ισχύει η ισχυρή σύσταση των αρμόδιων υπηρεσιών για αποφυγή μετακινήσεων αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Ζημιές από πτώσεις δέντρων σε Πάπιγκο και Μέτσοβο

Νωρίς το πρωί, ένα μεγάλο δέντρο έπεσε κοντά στο πάρκινγκ στο Πάπιγκο, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο. Το χωριό έπληξαν ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεριζωθεί.

Συνεργεία του Δήμου Ζαγορίου και της Πολιτικής Προστασίας προχώρησαν στην κοπή του δέντρου όπως και στην αντιμετώπιση προβλημάτων από καταπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Ακόμη στο Μέτσοβο μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Συνεργεία του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από νωρίτερα την κοπή και την απομάκρυνσή τους. Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις και όσοι κινούνται με οχήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ακινητοποίηση τρένου

Τρένο έχει ακινητοποιηθεί ανάμεσα στις Αφίδνες και τον Αγίο Στέφανο, λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης και κυκλοφορίας ενώ αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Πρόκειται για την αμαξοστοιχία IC 51 (Intercity).

«Η αμαξοστοιχία IC 51 έχει ακινητοποιηθεί μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στεφάνου, λόγω πτώσης δέντρων στη γραμμή. Διακοπή ηλεκτροδότησης και κυκλοφορίας. Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Hellenic Train.

Χαλάζι στην Ξάνθη

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την Ξάνθη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των δεικτών για απότομη μεταστροφή του καιρού. Οι ουρανοί άνοιξαν με ισχυρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση να πλήττει την περιοχή ενώ προκλήθηκαν ζημιές, καθώς και πτώσεις δέντρων. Μάλιστα στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης οι κάτοικοι μιλούν για την εκδήλωση ανεμοστρόβιλου, ο οποίος αναποδογύρισε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα και ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών.

Σημειώνεται ότι στην πόλη της Ξάνθης σημειώθηκαν αρκετά μποτιλιαρίσματα ενώ στην οδό Γεωργίου Κονδύλη έπεσαν κλαδιά από τα μεγάλα πλατάνια με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί για λίγη ώρα ένα λεωφορείο ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

Ανεμοστρόβιλος, επίσης, σημείωσε καταστροφές και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Ο ισχυρός αέρας έριξε δένδρα, μια κολώνα της ΔΕΗ, ενώ παρασύρθηκε και μία στέγη. Προβλήματα υπήρξαν και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής. Στο Γομάτι ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα ενώ δέντρα έπεσαν και στην περιοχή του Βατοπεδίου.

Μπουρίνι στις Ράχες Φθιώτιδας

Σε διάφορες περιοχές του νομού Φθιώτιδας εκδηλώθηκαν μπουρίνια που προκάλεσαν ζημιές. Είναι ενδεικτικό ότι στις Ράχες Στυλίδας, βάρκες αναποδογύρισαν ή βγήκαν στη στεριά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι με την ισχυρή καταιγίδα “διέλυσαν” τις εγκαταστάσεις των καταστημάτων στην παραλία, αφού ο νοτιάς έβγαλε τη θάλασσα μέχρι το δρόμο που γέμισε με φερτά υλικά.

Τσουβάλια στην Πάτρα

Από χθες, όπως μετέδωσε το the best.gr, μαγαζάτορες τοποθέτησαν τσουβάλια με άμμο έξω από τα καταστήματά τους, ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην επέλαση του νερού.

Άλλωστε, το κέντρο της πόλης και κυρίως το κομμάτι Όθωνος Αμαλίας, Αγίου Ανδρέου και Ρήγα Φεραίου, έχει πλημμυρίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο φορές, προκαλώντας την απόγνωση των επιχειρηματιών.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία σήμερα

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που καταγράφει πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα:

– Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

– Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

– Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Αύριο, Κυριακή, βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, σήμερα το πρωί ενισχύονται σημαντικά οι άνεμοι στα ανατολικά, ακόμη και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές και η έντασή τους θα φτάσει τα 7-8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

 Η πρόγνωση για όλη την Ελλάδα

Αναλυτικότερα, βροχές και καταιγίδες- που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις- αναμένονται σήμερα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

Το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια κατά 4-5 βαθμούς και θα φθάσει τους 20-24 βαθμούς Κελσίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25-27 και στα νησιά του Αιγαίου τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα, Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά βαθμιαία μετά το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται εξασθένηση.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Βελτίωση από το απόγευμα
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα μετά το μεσημέρι αυξημένες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και απο το βράδυ δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου- Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα ενταθούν. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στα βόρεια έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα το μεσημέρι ισχυρές. Βελτίωση από το απόγευμα
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Υφεση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα δυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι