Καλοκαίρι θα έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο της Johnson

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το μιας δόσεως εμβόλιο της Johnson & Johnson «για υπό όρους χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι το τέταρτο που λαμβάνει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής μετά των εταιρειών Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University και Moderna και μπορεί να χορηγείται σε άτομα άνω των 18 ετών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του EMA.

Η εταιρεία πάντως θα αρχίσει παραδόσεις μετά τον Απρίλιο. Το θετικό του εμβολίου ειναι ότι έχει μόνον μία δόση και ότι μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο διάστημα σε συνήθεις θερμοκρασίες οικιακού ψυγείου. Στις κλινικές δοκιμές η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της Covid-19 στις ΗΠΑ και ήταν αποτελεσματικό κατά 81,7% (κατά των σοβαρών μορφών της νόσου) σε όσους προσβάλλονται από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.Η αποτελεσματικότητα στο βραζιλιάνικο στέλεχος εκτιμάται στο 87,6%. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκοί πόνοι. Ομως η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε ποσοστά αποτελεσματικής πλήρους ανοσίας, αλλά σε ποσοστά αποτροπής σοβαρής νόσησης, που σημαινει ότι (όπως και της AstraZeneca) δεν αποκλείει σαν της Pfizer τη νόσο πλήρως σε ποσοστό 94%, αλλά αποτρέπει σε ποσοστό 85,9% τις σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι