Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Νιαγάρα λόγω έκλειψης ηλίου

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Νιαγάρα λόγω έκλειψης ηλίου

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι αρχές της περιοχής του Νιαγάρα ενόψει του ενός εκατομμυρίου τουριστών που αναμένονται σε έναν χώρο που με τόση κοσμοσυρροή μπορεί να ενέχει κινδύνους. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ενδιαφέρονταν τόσο πολλοί να απολαύσουν το θέαμα της έκλειψης ηλίου, στις 8 Απριλίου, από τους καταρράκτες.

Η ολική έκλειψη θα γίνει στις 21:15 ώρα Ελλάδας. Θα είναι ορατή μόνον στην βόρεια Αμερική. Θα διαρκέσει περίπου 4 λεπτά. Η τελευταία έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή από την Ελλάδα, ήταν μερική και σημειώθηκε τον Οκτώβρη του 2022. Η επόμενη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα γίνει το 2027.

Πάντως το πόσο ορατή ή και μερική είναι η έκλειψη, καθορίζεται όχι μόνον από την ώρα, δηλαδή από το αν είναι μέρα ή νύχτα σε μια περιοχή, αλλά και από το γεωγραφικό μήκος ενός τόπου. Στην έκλειψη του 2022 για παράδειγμα, από την Ελλάδα φαινόταν να έχει καλυφθεί το 36% του ηλιακού δίσκου, ενώ για έναν παρατηρητή στη Σιβηρία, φαινόταν να έχει καλυφθεί την ίδια ώρα το 85%.

Όσον αφορά τώρα τον Καναδά, η απόφαση να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Νιαγάρα ελήφθη για προληπτικούς λόγους.  Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί απολύτως η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και να προστατευθούν παράλληλα σημαντικές υποδομές».

Στα ξενοδοχεία της περιοχής δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα διαθέσιμο δωμάτιο. Ο δήμαρχος της πόλης Ναϊάγκαρα Φολς Τζιμ Ντιοντάτι προέβλεψε ότι «θα είναι μακράν το μεγαλύτερο πλήθος που έχουμε δει ποτέ». Οι καταρράκτες του Νιαγάρα δέχονται συνήθως 14 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, και ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου μέσα σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο είναι πολύ μεγάλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι