VIDEO

Κατέρρευσαν οι κατηγορίες των Ισραηλινών για πέντε εργαζομένους του ΟΗΕ

Ένοπλοι έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
EPA/ABIR SULTAN

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εξετάζουν τις κατηγορίες του Ισραήλ σε βάρος 19 μελών του προσωπικού της UNRWA, -της υπηρεσίας αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο αλλά και στη Μέση Ανατολή-, έκλεισαν την μία από τις υποθέσεις αυτές λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εκ μέρους των ισραηλινών αρχών και ανέστειλαν για τον ίδιο λόγο την έρευνα για άλλες τέσσερις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Γραφείο Εσωτερικής Επίβλεψης Υπηρεσιών (OIOS) τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για συνολικά πέντε άτομα και αναμένονται για τα τέσσερα από αυτά, πρόσθετα στοιχεία από το Ισραήλ, που αν δεν τα παραδοθούν, θα κλείσουν οριστικά και αυτές οι υποθέσεις. Οι αδίκως απολυθέντες μελετάται αν θα αποκατασταθούν. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρώτες καταγγελίες του Ισραήλ -οι οποίες ήταν 12 τον Ιανουάριο και οι υπόλοιπες προστέθηκαν στην πορεία- ο ΟΗΕ απέλυσε τους εργαζομένους που κατηγορούνταν ότι «συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς».

Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση όπου καταρρίφθηκε το κατηγορητήριο, ο Ντουζαρίκ είπε ότι το Ισραήλ «δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του». Οι άλλες τέσσρις υποθέσεις ανεστάλησαν επειδή «οι πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ δεν είναι επαρκείς ώστε το OIOS να προχωρήσει σε διερεύνηση» προσέθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Προφανώς, αν και ο Ντουραρίκ δεν το διευκρίνισε, σε αυτές τις τέσσερις υποθέσεις το Ισραήλ υποστηρίζει ότι θα αποστείλει κάποια συμπληρωματικά στοιχεία ενώ στην πρώτη που τέθηκε οριστικά στο αρχείο, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει κανένα δεδομένο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις 12 πρώτες υποθέσεις που κατήγγειλε η ισραηλινή κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου, ακολούθησαν άλλες επτά, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις η έρευνα συνεχίζεται, είπε ο Ντουζαρίκ.

Το Ισραήλ κατηγορεί εργαζομένους της UNRWA, η οποία απασχολεί σχεδόν 13.000 άτομα στη Γάζα, για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από τους 12 πρώτους που κατονόμασε, η UNRWA απέλυσε τους 10 και ανέφερε ότι οι άλλοι δύο είναι νεκροί. Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς και πότε σκοτώθηκαν. Το OIOS ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες του Ισραήλ ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά να εξετάσει κατά πόσο η UNRWA είναι σε θέση να διασφαλίσει την ουδετερότητά της. Πολλά κράτη ανέστειλαν την χρηματοδότηση της UNRWA μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι αυτή η οργάνωση του ΟΗΕ έμμεσα χρηματοδοτεί την Χαμάς, αλλά σταδιακά η χρηματοδότηση ξανάρχισε από τα περισσότερες χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι