Κικίλιας: Αυταπόδεικτο ότι δεν θα αρθεί το lockdown τέλη Νοέμβρη

Κικίλιας: Αυταπόδεικτο ότι δεν θα αρθεί το lockdown τέλη Νοέμβρη

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απέκλεισε να αρθεί το lockdown τέλη Νοεμβρίου και είπε ότι ναι μεν παρατηρείται μία επιπέδωση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, αλλά θεωρεί αυταπόδεικτο πως δεν έχουμε ακόμη τη βελτίωση που χρειάζεται για να υπάρξει μια κάποια κανονικότητα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νοσηλείες, είπε ότι «το εθνικό σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει πέντε και έξι φορές τις δυνατότητές του. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μεγάλη μάχη. Προσλάβαμε 7.000 υγειονομικούς και θα μονιμοποιηθούν οι 4.000. Φέραμε 300 εντατικολόγους και αυτούς μόνιμα στις ΜΕΘ. Δεν έχει μείνει νοσηλευτής χωρίς δουλειά. Διαμαρτύρονται  οι ιδιωτικές κλινικές ότι φεύγουν νοσηλευτές και έρχονται να δουλέψουν στο ΕΣΥ», είπε.

Εν συνεχεία συνέκρινε την Ελλάδα με άλλες χώρες, πιο πλούσιες, που δεν παλεύουν δέκα χρόνια τώρα με μνημόνια. «Ακόμα κι αυτές έχουν καταρρεύσει, εμείς είμαστε όρθιοι και αγωνιζόμαστε», είπε. «Ήταν αναμενόμενο σχεδόν, ότι οι χώρες που είχαν ήπιο πρώτο κύμα, θα είχαν ισχυρότερο δεύτερο κύμα. Έτσι έγινε. Οι άλλοι όμως καταρρέουν, εμείς όχι. Κανένα σύστημα υγείας δεν επαρκεί σε τέτοιες πανδημίες», είπε για τις αντοχές των νοσοκομείων, ελληνικών και ξένων.

Θα εμβολιασθώ με τον κόσμο – Η άρση του lockdown

Για τα εμβόλια, είπε ότι «θα τα έχουμε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα εγκρίνουν με ασφάλεια. Όταν θα τα δουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θα τα δουν και οι Έλληνες. Είναι πανευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στον τομέα αυτό γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι. Όλα τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα είναι ασφαλή. Δεύτερον, η σωστή ενημέρωση, η διαφάνεια δείχνουν τον δρόμο. Θα πάω σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα να εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο».

Για το lockdown, είπε: «Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι