Κύπρος: Συνέλαβαν 15 άτομα για εικονικούς γάμους με στόχο την παραμονή στην ΕΕ

Σε εισαγγελέα και ανακριτή ο 37χρονος που σκότωσε την 11χρονη ανιψιά του

Με συμβολή της Κυπριακής Αστυνομίας έγιναν 15 συλλήψεις σε Κύπρο, Λετονία και Πορτογαλία. Οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα τέλεσης εικονικών γάμων στην Κύπρο. Είχαν οργανώσει πάνω από 130 γάμους με στόχο τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών σε χώρες της ΕΕ. Οι γυναίκες που είχαν ευρωπαϊκές υπηκοότητες, δεν φαίνεται να συμμετείχαν όλες με τη θέλησή τους.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι τα 13 άτομα που συνελήφθησαν στην Κύπρο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ για τους άλλους δύο συλληφθέντες, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για έκδοσή τους στην Κύπρο -οι δύο ζούσαν στην Πορτογαλία και στη Λεττονία, όπου και συνελήφθησαν.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol» που διοργάνωσε, η Europol, με επικεφαλής της επιχείρησης την Κύπρο. Υποστήριξαν και υπηρεσίες της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust.

Το εν λόγω κύκλωμα δραστηριοποιείτο παράλληλα και στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι συλληφθέντες διώκονται για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, για συνωμοσία για καταδολίευση, για υποβοήθηση παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πλαστογραφία, για δόλια τέλεση γάμου και για εξαναγκασμό θυμάτων να τελέσουν εικονικούς γάμους, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι γάμοι τελέσθηκαν στην Κύπρο μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από την Ινδία, από το Πακιστάν και από το Μπαγκλαντές.

Τέσσερις από τους συλληφθέντες, αποτελούν τους κύριους υπόπτους της υπόθεσης. Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 37 και 24 ετών αντίστοιχα που συνελήφθησαν στην Κύπρο, και για άλλα δύο ηλικίας 45 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στο εξωτερικό, με ευρωπαϊκά εντάλματα που εκδόθηκαν από τις κυπριακές αρχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι