Κυβέρνηση: Δεν ακρίβυνε το ρεύμα – Είχε φθηνύνει απότομα και τώρα επανήλθε

Κυβέρνηση: Δεν ακρίβυνε το ρεύμα – Είχε φθηνύνει απότομα και τώρα επανήλθε

Στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του, στα Παραπολιτικά, αποδίδοντάς την στην εποχικότητα και στην προηγούμενη πτώση της τιμής του.

Ειδικότερα, είπε τα τα εξής: «Το καινούργιο ελεγκτικό σύστημα στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι τιμές είναι πιο ευαίσθητες σε δύο πράγματα. Πρώτον στη ζήτηση γιατί δεν έχουμε πια μονάδες βάσης με τον κλασικό τρόπο, έχουμε όλο το σύστημα των ΑΠΕ που υπάρχουν μέρες που δουλεύουν φουλ και υπάρχουν μέρες που δουλεύουν πολύ λιγότερο.

»Όταν δουλεύουν φουλ οι τιμές πέφτουν πολύ, όταν δουλεύει λιγότερο και έχουμε υψηλή ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν γιατί αυτή την περίοδο έχουμε ταυτόχρονα σχετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης δεν είχαμε μεγάλες βροχές το χειμώνα με αποτέλεσμα τα υδροηλεκτρικά μας δεν έχουν υψηλά αποθέματα.

»Άρα αυτή η εποχικότητα θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχεις δηλαδή υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό. Αυτός είναι ο τρόπος που θα λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα εξαιτίας και των ΑΠΕ αλλά και του τρόπου που έχει διαμορφωθεί η ζήτηση καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Το πως θα πάει η τιμή του ρεύματος το καλοκαίρι δεν μπορώ ακόμα να σας το πω γιατί δεν έχω ακόμη την εικόνα πως θα πάει ο καιρός και το αέριο»

Είπε ότι εάν υπάρξουν μόνιμες αυξήσεις ρεύματος η κυβέρνηση θα παρέμβει και «εάν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και ακολουθεί μετά αποκλιμάκωση και μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να μας λέει ότι μονίμως θα έχουμε αυξημένες τιμές, θα έχουμε όμως διακυμάνσεις στις τιμές και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε».

Σχετικά με την αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούνιο σχολίασε « Η αύξηση 8 με 10% προήλθε από μια μείωση η οποία ήταν 40%, δεν υπήρχε δηλαδή αύξηση, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την πτώση τη βίαιη που θα έχουμε κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο και μετά ξανανέβηκε στα μέσα επίπεδα.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι