Κυβέρνηση: Καλύψαμε βασικά αιτήματα των αγροτών – Αντιπολίτευση: Τους κοροϊδεύετε

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τα αγροτικά μπλόκα - Συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών που θεωρεί ότι καλύπτουν βασικά αιτήματα των αγροτών, αλλά η αντιπολίτευση θεωρεί κοροϊδία όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι “παραχωρεί” προς τους αγρότες.

«Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η έλλειψη ρευστότητας, οπότε μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού η πρώτη αρωγή σε όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα επεκταθεί μέχρι τα 10.000 ευρώ και αυτά θα καταβληθούν άμεσα», είπε ο κ. Παύλος Μαρινάκης. Για το πρόβλημα του αγροτικού πετρελαίου η κυβέρνηση είπε ότι “το εξετάζει”. Επίσης δεν αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής των μη πλημμυροπαθών αγροτών και στα χρέη που πρέπει να καλύπτουν παρά τα μειωμένα έσοδά τους.

Είπε ότι «η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα» ενώ ανέφερε τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεώδορου Σκυλακάκη, για αναστολή πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια, και όπως είπε «έτσι ικανοποιούνται δύο από τα βασικά αιτήματα των αγροτών. Είναι σημαντικό ότι δεν θα υπάρχει διακοπεί ρεύματος και θα υπάρχει ρύθμιση που θα φτάνει στην 7ετία. Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση και την έξαρση αυτών των κινητοποιήσεων».

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν οι εθνικές οδοί. Ύψιστο καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε την ελεύθερη διέλευση», ανέφερε.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, είπε σχετικά: «Δε μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κοροϊδέψει ξανά τους αγρότες τάζοντάς τους τα αυτονόητα. Η εξαγγελία για την αναστολή διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από τη βουλή με αποτέλεσμα ήδη να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 191 γεωργοί και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, παρότι η μη διακοπή θα ήταν κάτι αυτονόητο.

»Ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα σε 191 πλημμυροπαθείς αγρότες στη Θεσσαλία ενώ πέρασαν τρεις μήνες από την αρχική εξαγγελία και η κυβέρνηση αναγκάζεται να καταθέσει την αυτονόητη τροπολογία στη βουλή. Μάλιστα, σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε κυνικά πως «έχουν δίκιο οι αγρότες στην Θεσσαλία να παραπονιούνται για την καθυστέρηση της τροπολογίας για το ρεύμα»!

»Φανταστείτε όμως τι θα συνέβαινε αν δεν ασκούσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναγκάζοντας τον ΔΕΔΔΗΕ να δώσει τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία. Όπως ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του παραδέχθηκε στο σχετικό έγγραφο, είχαν σειρά για να τους κοπεί το ρεύμα επιπλέον άλλοι 823 πλημμυροπαθείς αγρότες! Οι πλημμυροπαθείς αγρότες όμως δεν έχουν πλέον μηνιαίο εισόδημα και δίνοντας τα αυτονόητα, η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει».

«Κοροϊδία» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και η Νέα Αριστερά κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες αγρότες που είδαν το κεφάλαιο τους να καταστρέφεται ολοσχερώς δεν έχουν λάβει ούτε καν την πρώτη αρωγή. Ο κ. Μητσοτάκης με μια ανακοίνωση-πυροτέχνημα εξήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας. Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι εκατοντάδες αγρότες που είδαν το κεφάλαιο τους να καταστρέφεται ολοσχερώς δεν έχουν λάβει καν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά, δεν γνωρίζουν το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού της τελικής αποζημίωσης. Οι συνεργάτες του μάλλον ξέχασαν να τον ενημερώσουν πως ούτε η εφάπαξ αποζημίωση για την οικοσκευή έχει καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους, τους πολίτες δηλαδή που έχασαν τα σπίτια τους».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι