Κλοπές Μουσείων καταγγέλλουν οι Ουκρανοί σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη

Κλοπές Μουσείων καταγγέλλουν οι Ουκρανοί σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη

Λεηλασία αρχαιολογικών θησαυρών της Ουκρανίας από τα μουσεία των πόλεων, τις οποίες έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές. Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φιοντόροφ δηλώνει στην εφημερίδα New York Times ότι οι Ρώσοι έκλεψαν την συλλογή των Σκυθών, μία συλλογή ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, η οποία βρίσκονταν στο Μουσείο Μελιτόπολης.

Η διευθύντρια του Μουσείου Λέιλα Ιμπραΐμοβα αναφέρεται αναλυτικά στα κομμάτια της έκθεσης από την περίοδο της αυτοκρατορίας των Σκυθών, οι οποία άκμασε με κέντρο την Κριμαία από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χρυσά αντικείμενα και αγάλματα. Η συλλογή βρισκόταν στο Μουσείο της Κριμαίας μέχρι και λίγους μήνες πριν την επέμβαση των Ρώσων το 2014, όταν μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Άμστερνταμ, προκειμένου να φιλοξενηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα εκεί. Μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, οι αρχές της Ολλανδίας επέστρεψαν τη συλλογή στην Ουκρανία. Η επιστροφή έγινε στα τέλη του 2021 και η συλλογή μεταφέρθηκε στη Μελιτόπολη.

Κλοπές πολιτιστικών θησαυρών καταγγέλλει και η δημοτική αρχής της Μαριούπολης, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου. Περίπου 2.000 εκθέματα έχουν φύγει από το Μουσείο της Μαριούπολης, μεταξύ αυτών των εκθεμάτων, όπως αναφέρουν, περιλαμβάνεται ένας χειρόγραφος πάπυρος της Ταρά και ένα Ευαγγέλιο του 1811 που τυπώθηκε σε τυπογραφείο της Βενετίας και ήταν προσφορά των Ελλήνων της Μαριούπολης. Η δημοτική αρχή της πόλης αναφέρει επίσης ότι καταρτίζει φάκελο με τα εκθέματα που χάθηκαν για να τον διαβιβάσει στην Interpol για την διεξαγωγή έρευνας.

Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι έχουν χαθεί πολιτιστικοί θησαυροί από 250 πολιτιστικά ιδρύματα που έχουν υποστεί μάλιστα μεγάλες ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι