Κοινωνική εργασία αντί για διετή φυλάκιση

Ο λύκος κι αν εγέρασε.... 80χρονος τζογαδόρος λήστεψε και σκότωσε 83χρονη στην Ισπανία

Τις λεπτομέρειες για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ώστε οι καταδικασθέντες σε ποινές που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής κοινωφελούς εργασία, έναντι φυλάκισης παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Όσοι καταδικάζονται σε σχετικά ελαφρείς ποινές και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούν να μπαίνουν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντί να εκτίουν διετή φυλάκιση, να παρέχουν κοινωφελή εργασία. σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον Ποινικό κώδικα που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «η εφαρμογή έχει όφελος. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουν εργασία που δεν θα έχει κόστος. Έχουμε 1.500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000. Αυτά τα άτομα θα εργάζονται χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά, ενώ έως τώρα παίρνουν αναστολή έκτισης της ποινής και φεύγουν», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας και πρόταση και επιθυμία μας είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους», είπε. Ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας είπε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 130 φορείς και υπάρχουν 1.520 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η δυνατότητα μετατροπής των μέχρι 2 ετών ποινών σε κοινωφελή εργασία κατόπιν αίτησης του καταδικασθέντος, δεν θα δίνεται αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι η κοινωφελής εργασία δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον καταδικασθέντα από την τέλεση άλλων εγκλημάτων ή πλημμελημάτων.

Όπως ανέφεραν υπουργός και υφυπουργός, σε κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς κάποιος που καταδικάζεται σε φυλάκιση 10 μηνών (δηλαδή 300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία 600 ωρών. Τονίστηκε πως «ο συγκεκριμένος τρόπος έκτισης ποινών μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, θεωρείται ιδανικός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας, καθώς προτείνει μια άλλη λύση για την καταστολή της παραβατικότητας και την επίτευξη του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής, πιο αποτελεσματική, από τον εγκλεισμό του δράστη στη φυλακή».

Η δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου για το Νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στην ψηφιακή πλατφόρμα θα καταχωρούνται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες και αυτή η “λίστα” θα ενημερώνεται διαρκώς και θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε φορέα και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας με αναλυτική περιγραφή τους.

Η κοινωφελής εργασία θα παρέχεται σε φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) και καθημερινά θα εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης. Ο καταδικασθείς θα καλείται σε δια ζώσης επικοινωνία, προκειμένου μέσω προσωπικής συνέντευξης, να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια θα συντάσσεται έκθεση που θα υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος αν συμφωνεί, συγκεκριμενοποιεί την παροχή εργασίας. Θα τηρείται παρουσιολόγιο και θα γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από τους εποπτεύοντες Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Ακόμη, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι