Λακωνικές δηλώσεις CIA και βρετανικών υπηρεσιών για το Ουκρανικό

Λακωνικές δηλώσεις CIA και βρετανικών υπηρεσιών για το Ουκρανικό

Κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης των Financial Times στο Λονδίνο ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας Ρίτσαρντ Μουρ και ο διευθυντής της CIA Oυίλιαμ Μπερνς παρουσίασαν πολύ συγκρατημένα τις απόψεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Μουρ, διευθυντή της Secret Intelligence Service (Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, SIS, MI6), «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί για πόσο καιρό οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας». Από την πλευρά του ο Μπερνς χαρακτήρισε την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ «σημαντικό τακτικό επίτευγμα». Και οι δύο αναφέρθηκαν κάπως πιο εκτεταμένα στην ψυχολογική ζημία της Ρωσίας και είπαν ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ ταρακούνησε τις ελίτ της, αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντικές είναι οι νέες τεχνολογίες στους πολέμους γενικώς, στην προσπάθεια της Ρωσίας να “διχάσει” τους συμμάχους και στην «εξαιρετική συνεργασία ΗΠΑ και Βρετανίας», όμως απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Εν συνεχεία αναφέρθηκαν στο Ιράν και ο Μουρ εκτιμά πως σχεδιάζονται αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε στην Τεχεράνη: «Εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε», είπε. Ο Μπερνς, που είναι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί μια πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Επισης αναφέρθηκαν και οι δύο κάπως πιο διεξοδικά στην Κίνα, που εκτιμούν ότι συνιστά μεγάλη απειλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times, Associated Press

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx