Λιβύη: Λεηλασίες και “ξεπαστρέματα” – Αντίποινα από τον κυβερνητικό στρατό

Λιβύη: Λεηλασίες και “ξεπαστρέματα” – Αντίποινα από τον κυβερνητικό στρατό

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν σοβαρές καταγγελίες για λεηλασίες στην πόλη Ταρχούνα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Αναφέρονται εκτοπισμοί, βανδαλισμοί και καταστροφές ιδιωτικής περιουσίας σε δύο πόλεις έξω από την Τρίπολη τις οποίες ανακατέλαβαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας (GNA).

Οι δυνάμεις της GNA, οι οποίες στηρίζονται από την Τουρκία, ανακατέλαβαν την Πέμπτη την Ταρχούνα, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ -ο οποιος εξακολουθεί να ελέγχει την ανατολική Λιβύη. Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Χάφταρ απο τις δυτικές πειροχές αναρτήθηκαν βίντεο στο διαδίκτυο που  δείχνουν λεηλασίες καταστημάτων και πυρπόληση σπιτιών τα οποία ανήκουν σε οικογένειες που συνδέονται με τον  Χάφταρ και τους τοπικούς υποστηρικτές του.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ταρχούνα και τη νότια Τρίπολη.

«Μας έχουν αναστατώσει  αναφορές ότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός πτωμάτων στο  νοσοκομείο της Ταρχούνα», πρόσθεσε η UNSMIL, χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά. «Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να διαλύσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Αλασάμπαα είναι μια άλλη πόλη στα νότια της Τρίπολης που έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές και την οποία είχαν καταλάβει πρόσφατα οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα  εγκλήματα αντεκδίκησης στην Ταρχούνα», είπε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της αναγνωρισμένης κυβέρνησης έστειλε στο πρακτορείο Reuters μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούνται οι δυνάμεις της ότι θα τιμωρηθούν για τυχόν αντίποινα στις περιοχές που ανακαταλαμβάνονται.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της GNA από την πλευρά του είπε ότι οι δυνάμεις που μπήκαν στην Ταρχούνα ανακάλυψαν περισσότερα από 100 πτώματα σε ένα νεκροτομείο.

Υπενθυμιζεται ότι ο Χάφταρ υποστηριζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας απο την Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι