Μάχη με πύρινα μέτωπα σε Κρήτη- Αχαϊα – Εκκενώσεις οικισμών

Μάχη με πύρινα μέτωπα σε Κρήτη- Αχαϊα – Εκκενώσεις οικισμών

Μάχη με τις φλόγες σε πολλά σημεία της επικράτειας δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς ο υδράργυρος «αγγίζει το κόκκινο»  », ενώ πνέουν δυνατή άνεμοι που αναζωπυρώνουν συνεχώς τα πύρινα μέτωπα. Οι μεγάλες μάχες δίνονται αυτές της ώρες στη Κρήτη αλλά και στη Καλλιθέα Αχαϊας, όπου υπάρχουν εκκενώσεις οικισμών.

Την προληπτική εκκένωση των περιοχών Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή στην Αχαΐα ζήτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα που έστειλαν από το 112. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα χωριά και να μετακινηθούν προς τη Χαλανδρίτσα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιθέα δήμου Πατρέων Αχαΐας.  Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το νεκροταφείο του Προφήτη Ηλεία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν φόβους για επέκταση της φωτιάς στο βουνό. Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, ενώ στο σημείο επιχειρούν 118 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στη Κρήτη μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν και σήμερα στην Κρήτη, δεν αφήνουν ήσυχους τους πυροσβέστες, που δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο. Σε ύφεση τα μέτωπα σε Ορνέ, Κρύα Βρύση. Στην περιοχή ανάμεσα στα Σαχτούρια και στα Ακούμια στον Δήμο Αγ. Βασιλείου επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ η δυναμική επαναφορά της εναέριας κατάσβεσης, συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό του πύρινου μετώπου. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρότερες, διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ενώ παράλληλα επιτηρούν τις πληγείσες περιοχές. Ελπίδα όλων είναι να τεθεί υπό έλεγχο και το τελευταίο μέτωπο, αλλά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ξέσπασε χτες Παρασκευή 15 Ιουλίου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Νέα φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη στις 3.30 το μεσημέρι και συγκεκριμένα στο δάσος της Κέρης στο δήμο Μαλεβιζίου, Δυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Ελληνικό, στην Κυνουρία Αρκαδίας. Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης. Επίσης μεγάλη  φωτιά ξέσπασε και σε χαμηλή βλάστηση στα Πυργιώτικα Ναυπλίου. Τέθηκε και αυτή υπό έλεγχο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι