Μαγειρεύει τον εκλογικό νόμο ο Ερντογάν για να μη μείνει “εκτός” ο σύμμαχός του

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει τις πιθανότητες αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις εκλογές του 2023, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώθηκε και η δική του δύναμη, αλλά και του συνεργαζομένου εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ.

Παράλληλα στέλεχος της έως τώρα αντιπολίτευσης αποφάσισε να κατέλθει στις εκλογές με νέο σχηματισμό (δεξιό εθνικιστικό κόμμα), κάτι που επίσης προκαλεί ανασφάλεια στον Ερντογάν, το κόμμα του οποίου διοικεί τη χώρα σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΑΚΡ να έχει πέσει σε σύγκριση με το 2018 από 42,5% στο 36% και το ΜΗΡ να έχει πέσει από 11,10% στο 8%. Παράλληλα η ήττα που υπέστη το κόμμα του Ερντογάν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019 υπογραμμίζει πόσο μεγάλη πρόκληση θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Ξεκινάμε ένα εκτεταμένο έργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά δεν προσδιόρισε τις αλλαγές που ετοιμάζει. Πηγές του AKP, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάτμηση μεγάλων, αστικών εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του AKP.

Ενδέχεται επίσης να μειωθεί στο 7% το όριο του 10%, το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα σήμερα για να μπει στη Βουλή. Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε την είσοδο στη Βουλή στο ΜΗΡ, τον εταίρο του Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι