Με νέο κόμμα ο Λοβέρδος στις ευρωεκλογές – “Εμπρός” το κεντρικό του σύνθημα

Ο Λοβέρδος κάνει κόμμα για τις ευρωεκλογές με σύνθημα "Εμπρός" - Δεν είχε πρόταση από ΝΔ

Την απόφαση του να ιδρύσει νέο κόμμα έκανε γνωστή μέσω της ΕΡΤ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι η ανακοίνωση του νέου κόμματος θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου και ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Είμαι πολιτικός εν ενεργεία. Ναι θα ιδρύσω κόμμα. Στις ευρωεκλογές θα είμαι υποψήφιος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η τελική του απόφαση με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες είναι προϊόν προετοιμασίας και δεν είναι ακόμη έτοιμος να την ανακοινώσει» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι «έχω ακόμη δρόμο να διανύσω. Δρόμο προετοιμασίας». Όπως εξήγησε το νέο κόμμα θα κινείται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι έχει καταλήξει στο όνομα. Το «Εμπρός είναι σύνθημά μου που έρχεται πίσω από πολλά κινήματα στην Ευρώπη» είπε και απαντώντας στα σενάρια που τον ήθελαν να προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία είπε πως «δεν υπήρχε αυτό το θέμα ποτέ».

«Ο λόγος που κάνω κόμμα είναι γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κενό, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που στην καταλληλόλητα για το ρόλο του παίρνει 42% και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης παίρνουν από εφτά, έξι και παρακάτω. Άρα, υπάρχει ο χώρος από πλευράς υποκειμένου. Υπάρχει ένας πρωθυπουργίσιμος και κάποιοι που δεν είναι πρωθυπουργίσιμοι. Στοχεύω να καλύψω αυτό», επεσήμανε.

«Το δεύτερο είναι ότι ανάμεσα στην αντιπολίτευση του μαύρου, υπάρχει ανάγκη για μια αντιπολίτευση που θα λέει “ναι” στην αξιολόγηση… όπως την είπες κ. Μητσοτάκη από το ’19, αλλά στα Τέμπη είχαμε 146 νεκρούς, γιατί δεν αξιολόγησες τον σταθμάρχη, το σύνθημά σου, του ’19, δεν το έκανες πράξη. Και αυτά που φέρνεις στη Βουλή είναι ημίμετρα για να καλύπτεις στον τίτλο του νομοθετήματος, όχι όμως και το περιεχόμενο. Εγώ θα στο πω αυτό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα σου λέω το καλό. Δεν σημαίνει ότι θα έχω άγχος μήπως και με ταυτίσουν μαζί σου. Δεν έχω κανένα άγχος γιατί έχω το θάρρος της άποψης μου. Αυτή είναι η δική μου λογική», τόνισε ακόμη.

«Είναι δυνατόν να κάνεις ένα κόμμα αν δεν πιστεύεις ότι αυτό θα γίνει κυβερνητικό και εσύ θα γίνεις αρχηγός», εξήγησε στη συνέχεια. Παράλληλα, πρόσθεσε πως όταν θα έρθει η ώρα να ανακοινώσει το κόμμα, θα έχει διανύσει περισσότερο δρόμο και «όλα τα κουτάκια θα έχουν γεμίσει», ενώ είπε πως με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει κανένα διάλογο.

Ο κ. Λοβέρδος είπε πως οι πολιτικές διαφορές με τα άλλα κόμματα μπορεί να είναι πολλές, αλλά επί προσωπικού δεν υπάρχει διαφορά με κανέναν. «Άλλωστε και η αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που την μεθόδευσα, δεν άφησε στοιχεία προσωπικού. Ούτε δημοσίευσα την επιστολή της παραίτησής μου που απέστειλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ούτε εκείνος το έκανε. Του ζητούσα εγώ να μην το κάνει. Ήθελα αυτό το πράγμα να είναι βελούδινο», υποστήριξε.

Το πολιτικό κέντρο

«Όσοι δεν θέλουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και καταλαμβάνουν τα δημόσια ή φθείρουν την περιουσία τους ή σταματούν τη λειτουργία τους, κάνουν καλό σε εκείνους που θέλουν τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά και υπονομεύουν αυτό που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για να το υπερασπιστούν. Δηλαδή, το να καταλαμβάνεις ένα πανεπιστήμιο και να του διακόπτεις τη λειτουργία και τις εξετάσεις είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται επιχείρημα υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. «Δεν έχεις δικαίωμα να καταλαμβάνεις ένα δημόσιο κτήριο, μια δημόσια υπηρεσία και να σταματάς τη λειτουργία. Έχεις δικαίωμα να διαδηλώσεις, να εκφράζεις την άποψή σου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν είναι πολιτική η καταστροφή», είπε σχετικά με τις καταλήψεις.

«Μας είπε ότι η τάξη στα πανεπιστήμια εξασφαλίζεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το μέτρο αυτό απέτυχε και πρέπει η κυβέρνηση να δει τις ευθύνες της. Γράφουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι, ότι για να το πετύχεις αυτό, δεν χρειάζεται μόνο να θέλει μια κυβέρνηση ή μια αντιπολίτευση να μην είναι απέναντι. Πρέπει να θέλει και το ίδιο το πανεπιστήμιο, οι πανεπιστημιακές αρχές και γενικότερα η κοινωνία. Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία θέλει το πολιτικό σύστημα στο βασικό του κομμάτι, είναι υπέρ μιας κανονικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά δεν γίνεται τίποτα», τόνισε.

Μάλιστα έσπευσε να υπερασπιστεί τα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να είναι κατά κυριολεξία μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά και επίσης πρέπει να προστατευτούν και ορισμένα πανεπιστήμια δημόσια που είναι στην παραμεθόριο. Δηλαδή δεν διανοούμαι κάποιος να θέλει να κάνει κακό στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει παίξει ένα τεράστιο ρόλο και σε εθνικό επίπεδο».

«Επιμένω και υπογραμμίζω ότι ένας πατριώτης λογικός άνθρωπος δεν αφήνει τα αιτήματα της κοινωνίας να τα καρπώνονται οι ακραίοι» και πως «όποιος είναι με την κοινή λογική στην πολιτική, κερδίζει», σημείωσε ακόμη.

«Είναι μια επωφελής συμφωνία. Βέβαια πρέπει να δούμε λεπτομέρειες που σχετίζονται και με την ανάμειξη της Ελλάδας σε όλο αυτό το πλαίσιο. Ενισχυθήκαμε πολύ παραπάνω από αυτά που πήρε η Τουρκία με τα F-16. Η υπεροπλία που εξασφαλίσαμε στον αέρα και με τα Ραφάλ τα τελευταία χρόνια ενισχύεται έτι περαιτέρω. Δηλαδή η Τουρκία από όλη αυτή την ιστορία των τελευταίων ετών, βγαίνει απολύτως χαμένη», σχολίασε αναφερόμενος στη συμφωνία για την απόκτηση των F-35.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση των ζητημάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας τόνισε ότι «δεν πιστεύω σε αυτή την προοπτική. Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, που ήταν μια χαρά από όλα τα σημεία, δεν σήμανε την υποχώρησή του από τα βασικά θέματα. Με τη συνέντευξη που έδωσε στην “Καθημερινή” και αυτά που λέει και κάθε μέρα αποδεικνύει ότι δεν έχει κάνει πίσω ούτε μισό πόντο. Αξιοποιεί την Ελλάδα, για την έξωθεν καλή του μαρτυρία προς τη Δύση κοιτώντας – γιατί το είχε παρακάνει, είχε ξεκόψει από όλο τον κόσμο – και εμάς αυτό μας συμφέρει. Όσο κρατήσει αυτή η περίοδος είναι καλό, αλλά πιστεύω ότι είναι στο χέρι του και να την αλλάξει».

Δεν πρέπει να «περιμένει κανείς ότι μέσα απ’ αυτή τη συζήτηση θα φτάσουμε στη Χάγη για το ένα και μόνο θέμα, αφού την πληθωρική του ατζέντα με τη γαλάζια πατρίδα, την αποστρατιωτικοποίηση, την αμφισβήτηση κυριαρχίας, την κρατάει πάνω στο τραπέζι», επεσήμανε ακόμη.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι δεν νιώθει να βρίσκεται κοντά στη Νέα Δημοκρατία ενώ ισχυρίστηκε πως έτσι όπως κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται. «Το να συμμερίζεστε κάτι σωστό που κάνει η κυβέρνηση, κερδίζει στο πεδίο της λογικής. Όποιος από την αντιπολίτευση λέει “ναι” σε ένα καλό κυβερνητικό μέτρο, στη λογική κερδίζει και στον πολίτη κερδίζει. Αυτό το όπλο, αν το χάσει η αντιπολίτευση, δεν πάει πουθενά στη σημερινή εποχή, ο πολίτης που τα είδε όλα μετά τα μνημόνια, πηγαίνει προς το κέντρο το μυαλό του, η λογική του και η καθημερινότητά του. Άμα του λες εσύ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασιλεύει το μαύρο, σου γυρίζει την πλάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Λείπει το 30%, το 27%, το 25%, το 20% που θα σήμαινε ότι και ο δεύτερος είναι πρωθυπουργίσιμος», συμπλήρωσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι