Μειονότητα Θράκης: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στη τουρκική προβοκάτσια

Μειονότητα Θράκης: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στη τουρκική προβοκάτσια

Έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στη νέα εμπρηστική ενέργεια στην οποία προέβη η Τουρκία, που στοχοποίησε εκ νέου την Θράκη κάνοντας λόγο για «τουρκική» μειονότητα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο προκλητικό tweet του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο κάνει λόγο για «τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης και μάλιστα παραθέτει μία φωτογραφία του εθνικιστή μουσουλμάνου ηγέτη, Αχμέτ Σαδίκ με ένα πανό που γράφει «το έγκλημα μας είναι ότι είμαστε Τούρκοι στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη». Ακόμα αναφέρεται στις ενέργειες της Τουρκίας που «οδήγησαν την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς τον Ιούλιο του 2022, ο  Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είχε επισκεφτεί την περιοχή για να παραστεί στην τελετή μνήμης για την 27η επέτειο από τον θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ, κάνοντας και τότε αναφορές για «τουρκική μειονότητα».

Η  ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:  «Για άλλη μια φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

»Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο tweet του ότι: «Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι