Μελόνι: Δεν θα αρχίσουμε να λέμε τα Χριστούγεννα, “χειμερινές εορτές” – Φάτνες στα σχολεία

Μελόνι: Δεν θα αρχίσουμε να λέμε τα Χριστούγεννα, “χειμερινές εορτές” – Φάτνες στα σχολεία

Εντάσεις στην Ιταλία, επειδή η κυβέρνηση θέλει να απαγορευθεί με νόμο η αντίδραση στους θρησκευτικούς σχολικούς εορτασμούς

Αντιδράσεις προκάλεσε το νομοσχέδιο που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, με το οποίο δεν θα επιτρέπεται να αντιδρούν στις χριστιανικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια όσοι διαφωνούν με αυτές.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή,  θα αποτρέπει μετονομασίες των εορτασμών των Χριστουγέννων σε «χειμερινές γιορτές», ενώ θα προβλέπει επίσης το υποχρεωτικό στήσιμο χριστουγεννιάτικης φάτνης και θα απαγορεύει να αποτρέπονται πρωτοβουλίες γονέων, μαθητών ή σχολικών αρχών για τις παραδοσιακές γιορτές που συνδέονται με τα Χριστούγεννα και το Χριστιανικό Πάσχα, όπως η φάτνη, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Η γερουσιαστής που παρουσίασε το νομοσχέδιο είπε  ότι οι χριστιανικές χριστουγεννιάτικες γιορτές έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω της “φερόμενης ευαισθησίας προς πιστούς άλλων θρησκειών” και αναφέρθηκε στην ειδική σχέση μεταξύ των Χριστουγέννων και της εθνικής ταυτότητας της Ιταλίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις για τους διευθυντές σχολείων σε περίπτωση που δεν τηρούν τους κανόνες.

Αντέδρασε η αντιπολίτευση και κάποιες ενώσεις εκπαιδευτικών. «Οι παραδόσεις της χώρας σίγουρα πρέπει να τηρούνται, αλλά η επιβολή τους με νόμο είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής ένωσης διευθυντών σχολείων ANP.  Το συνδικάτο εκπαιδευτικών FLC CGIL αναφέρει ότι η Ιταλία είναι μια χώρα κοσμικού χαρακτήρα και ότι «ενέργειες όπως αυτή, που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, είναι απαράδεκτες». Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι