Μετά κόπων και βασάνων οι 27 της ΕΕ κατέληξαν σε κοινή δήλωση για τη Γάζα

Μετά πολλών κόπων και βασάνων οι 27 κατέληξαν σε κοινή δήλωση για τη Γάζα,

Οι 27 χώρες της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν «άμεσες παύσεις των εχθροπραξιών και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», τόνισε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε «ικανοποιημένος που και οι 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση» χθες το βράδυ – κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν «δύσκολο να επιτευχθεί», λαμβανομένου υπόψη του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο εβδομάδες. «Εργάστηκα όλο το Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη προσέγγιση», ανέφερε ο Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ είπε ότι σε αυτήν την κοινή δήλωσή τους οι χώρες της ΕΕ ζητούν από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων. Παράλληλα καταδικάζουν τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τα νοσοκομεία ως ανθρώπινη ασπίδα και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα για τα νοσοκομεία. «Η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα», δήλωσε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η βοήθεια αυτή βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και περιμένει το πράσινο φως για να περάσει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και πάλι για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία συνεχίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη να έχει φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συμφωνηθεί», τόνισε ο Μπορέλ. Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ξεχωριστή συνεδρίαση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση.

Δηλώσεις Γεραπετρίτη και Κόμπου

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν έχουν χρώμα και δεν έχουν εθνικότητα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Να επισημάνω το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ομόθυμη στάση εκ μέρους της ΕΕ, να καταδικάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία, την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου η οποία δημιούργησε αυτό το καθεστώς», πρόσθεσε.

Την πρωτοβουλία της Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με στόχο την παροχή βοήθειας σε όσους βρίσκονται στη Γάζα αναμένεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός, Κωνσταντίνος Κόμπος, όπως σημείωσε κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση. Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν «τρεις βασικοί παράγοντες που υποστηρίζουν την προσέγγιση» της Κύπρου». Πρώτον, υπάρχει γεωγραφική εγγύτητα με τη Γάζα, δεύτερον, έκανε λόγο για προϋπάρχουσες υποδομές στην Κύπρο και τρίτον μίλησε για τις στρατηγικές σχέσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή. «Έχουμε ανοίξει αυτήν τη συζήτηση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι