Μετά τον Τσίπρα δέχεται επιστροφές προσφύγων και ο Μακρόν

Βαγγέλης Γεωργίου

Η Γαλλία είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των μεταναστών, αν το ζητήσει το Βερολίνο, δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι προς το παρόν η Γαλλία δεν έχει δεχτεί  τέτοιο αίτημα.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί να  βοηθήσουν την Μέρκελ να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας. Αν η Μέρκελ δεν βρει λύση τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις και η Ουγγαρία

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης η Ουγγαρία είναι «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι «η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης».

Ωστόσο θεωρείται απίθανο η Βουδαπέστη μα αποδεχθεί όλα τα αιτήματα του Βερολίνου, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι