Μετά τους Γάλλους και Ιταλούς, διάβημα και από Ισπανία για τις βολές Ισραηλινών κατά κυανόκρανων – Χλιαρή ανακοίνωση των ΗΠΑ

Μετά τους Γάλλους και Ιταλούς, διάβημα και από Ισπανία για τις βολές Ισραηλινών κατά κυανόκρανων – Χλιαρή ανακοίνωση των ΗΠΑ
LIBANOS APE

Και η Ισπανία προστέθηκε στις χώρες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για βολές κατά των κυανόκρανων στον Λίβανο. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας εν τω μεταξύ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και η Ιταλία δεν θα παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ισραήλ για τις θέσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων.

«Είπα στον Ισραηλινό πρέσβη να πληροφορήσει την κυβέρνησή του ότι ο ΟΗΕ και η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από την κυβέρνηση του Ισραήλ “, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρέσβυ του Ισραήλ στον ΟΗΕ ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις πρέπει να μετακινηθούν βορειότερα.

«Οι εχθρικές και επαναλαμβανόμενες πράξεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για βαρύτητες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου οι οποίες δεν δικαιολογούνται επ΄ουδενί. Τα όσα συνέβησαν δεν στηρίζονται σε καμία δικαιολογία στρατιωτικής φύσεως, δεν πρόκειται για βολές που ερρίφθησαν κατά λάθος. Περιμένουμε απάντηση η οποία να εξηγεί τι οδήγησε στις εξελίξεις αυτές”, ολοκλήρωσε ο Κροζέτο.

Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε απόψε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η ζωή των κυανοκράνων. «Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα ισραηλινά πυρά που έπληξαν το γενικό επιτελείο της UNIFIL στη Νακούρας», αναφέρει το υπουργείο στη λακωνική ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών επιχειρήσεων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου».

Αργότερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από τις πληροφορίες ότι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο. Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή (σ.σ. που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ) για να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειληθούν Ισραηλινοί πολίτες. Ενώ διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx