Μεξικό: Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” της σφαγής 9 γυναικών και παιδιών

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Το Μεξικό συνέλαβε έναν επικεφαλής συμμορίας ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος πίσω από τη σφαγή εννέα γυναικών και παιδιών μορμόνων πέρυσι, επιβεβαίωσαν οι αρχές, μια κίνηση την οποία οι ΗΠΑ χαιρέτισαν ως νίκη της διμερούς συνεργασίας. Φερόμενα μέλη καρτέλ ναρκωτικών σκότωσαν τρεις γυναίκες και έξι παιδιά Μορμόνων από τις ΗΠΑ που ζούσαν στο Μεξικό στη μεθοριακή πολιτεία Σονόρα στις 4 Νοεμβρίου 2019, προκαλώντας οργή και στις δύο χώρες.

Τη Δευτέρα οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Γκονσάλες, γνωστό ως “ο 32”, στη βόρεια πολιτεία Τσιουάουα, μαζί με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης “La Linea”, ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ο Γκονσάλες κατηγορείται ότι είναι ο εγκέφαλος της σφαγής. “Μένουν να διευκρινιστούν πολλά για το τι συνέβη, αλλά τουλάχιστον τρεις συλλήψεις είναι πρόοδος στην υπόθεση”, δήλωσε ο Άντριαν ΛεΜπαρόν, ο οποίος έχασε μία κόρη και τρία εγγόνια από την επίθεση. Μετά την τραγωδία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε οι ΗΠΑ και το Μεξικό να εξαπολύσουν “πόλεμο” εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών και προειδοποίησε ότι θα τα χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις. Αργότερα υποχώρησε.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο έντασης στις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού μετά τη σύλληψη του Μεξικανού πρώην υπουργού Άμυνας Σαλβαδόρ Σιενφουέγος στο Λος Άντζελες. Η πολυετής έρευνα και η υπόθεση εναντίον του στρατηγού εγκαταλείφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μια αιφνιδιαστική απόφαση η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η διμερής συνεργασία. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Μεξικό Κρίστοφερ Λάντα συνεχάρη τις μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας για τις συλλήψεις. “Εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών. Θα υπάρξει δικαιοσύνη!”, έγραψε στο Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι