Μήνυμα Πάλμερ στο Βελιγράδι – Πρώτα το Κόσοβο και μετά η ΕΕ

Με το βλέμμα στο Κόσοβο οι εκλογές στη Σερβία, slpress

Τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι απαραίτητος όρος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας είναι η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους επανέλαβε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

Μιλώντας την Παρασκευή σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία.

«Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο. Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ.

Άλλα μας είπε η ΕΕ

Σχολιάζοντας το μήνυμα Πάλμερ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: «Προσπαθώ καθημερινά να πω αυτό που είναι η αλήθεια. Για τις ΗΠΑ το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες».

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή των Βρυξελλών. «Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων», επισήμανε ο Βούτσιτς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version