Μήνυμα Βερολίνου στην Αθήνα: “Το θέμα των αποζημιώσεων έχει επιλυθεί” – Die Linke υπέρ της Αθήνας

Μήνυμα Βερολίνου στην Αθήνα: “Το θέμα των αποζημιώσεων έχει επιλυθεί” – Die Linke υπέρ της Αθήνας

Ενώ στην ελληνική Βουλή όλα σχεδόν τα κόμματα στηρίζουν την πρόταση για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, ήρθε μήνυμα-χαστούκι από το Βερολίνο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί.

Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία «έχει αίσθημα της ιστορικής της ευθύνης. Γνωρίζουμε για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν η Γερμανία και Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα». Ο Ζάιμπερτ συμπλήρωσε δε ότι «τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών»,

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι ανοίγοντας συζήτηση με την Ελλάδα για το ζήτημα, θα ανοίξει η όρεξη και για άλλες χώρες που έπεσαν θύματα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ενδεικτικά, η Σερβία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη των ελληνικών αιτημάτων ενώ η Πολωνία έχει ήδη διατυπώσει διεκδικήσεις ύψους 800 δισ. ευρώ.

Τη στάση της γερμανική κυβέρνησης στηρίζουν τα κυβερνητικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών διαπιστώνονται ηπιότεροι τόνοι και μεμονωμένες φωνές, όπως του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα  έναρξης ενός διαλόγου με την Ελλάδα επί του θέματος. Οι δε Φιλελεύθεροι, υιοθετούν ακέραια την επίσημη γερμανική στάση.

Οι Πράσινοι αν και θεωρούν ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη χώρα, ωστόσο θα πρέπει η Γερμανία να ανοίξει συζήτηση για το κατοχικό δάνειο. Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή είναι το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke). Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.


Πηγή: Deutsche Welle

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι