Μητσοτάκης: Ανοιχτή η παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Μητσοτάκης: Έρχεται νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου" και παρεμβάσεις σε Airbnb

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ, άφησε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει γίνει μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και δεν είδαμε τρομερή μείωση στην τιμή του, ενώ ερωτηθείς αν θα δοθεί παράταση στη μείωση άφησε ανοιχτό παράθυρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε με την επιστολική ψήφο. Πριν το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί και για τις εθνικές εκλογές», διευκρινίζοντας ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους». Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πλαίσιο στον ΑΣΕΠ για να μην καθυστερούν οι αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει λέγοντας: «Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντων. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει».

Αναφερθείς στην κατάκτηση του Europa Conference League από τον Ολυμπιακό σημείωσε ότι «Ο Ολυμπιακός έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτό. Είμαστε χαρούμενοι επίσης που διοργανώσαμε άρτια και με ασφάλεια μια κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου. Θέλουμε να κάνουμε το πρωτάθλημα ευρωπαϊκό».

«Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά ως Ολυμπιακός για τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας μου, ως Έλληνας γιατί είναι σημαντικό ότι αυτή η ομάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης μετά την επιτυχία της Εθνικής το 2004 και ως πρωθυπουργός γιατί διοργανώσαμε μια άρτια γιορτή του ποδοσφαίρου χωρίς κανένα παρατράγουδο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Βάλαμε τις βάσεις και στα playoff για να κάνουμε το πρωτάθλημα ευρωπαϊκό. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και το ευρωπαϊκό μας πρόσωπο το δείξαμε χθες», είπε και πρόσθεσε ότι «η διοργάνωση των Γερμανών ήταν υποδεέστερη».

«Ήμουν στο σπίτι με φίλους και είχα κανένα δυο Παναθηναϊκούς. Είχα κάνει την πρόβλεψή μου γιατί μου θύμιζε 2004 το μομέντουμ. Όταν έχεις έναν σκόρερ σαν τον Ελ Καμπί τον κρατάς στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει και μια ομάδα νέων που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, που σημαίνει ότι κάτι καλό γίνεται εκεί», είπε και πρόσθεσε: «Ξεχωρίζω τον Ρέτσο γιατί έκανε ένα φοβερό ματς και έπαιζε με διάσειση αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον αυτόν θα ξεχωρίσω».

Ανοιχτή η παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και πώς επηρεάζονται προϊόντα όπως ο καφές, ο κ. Μητσοτάκης είπε «προφανώς θα λάβουμε υπόψιν μας ότι η πρώτη ύλη του καφέ έχει αυξηθεί. Ο καφές ως ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν έχει αυξηθεί και θα το λάβουμε υπόψιν και θα κάνουμε τα δέοντα για το ζήτημα του ΦΠΑ. Θέλω να θυμηθείτε ότι μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, αλλά δεν είδαμε καμία μείωση στις τιμές, αλλά είναι δεδομένο ότι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και η τιμή του καφέ». Ερωτηθείς αν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο να γίνει παράταση στη μείωση του ΦΠΑ απάντησε: «Πάρτε το όπως θέλετε».

«Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στην golden visa και στο airbnb και εξετάζουμε αν υπάρχει λογική για πρόσθετους περιορισμούς αλλά όχι σε όλη τη χώρα, μόνο εκεί όπου έχουμε μεγάλες πιέσεις από τις αυξήσεις των ενοικίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε φάση μελέτης ενός σύνθετου προβλήματος. «Όσοι έχουν μετατρέψει το airbnb σε επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως συμπληρωματικό εισόδημα, πρέπει να φορολογούνται σαν επιχειρηματίες και να ρυθμίζονται στις υποχρεώσεις τους ως επιχειρηματίες».

«Στο σπίτι μας κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις για την ακρίβεια όπως σε κάθε σπίτι. Υπάρχει μια αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, έχουμε έναν επίμονο πληθωρισμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Έχουμε στηρίξει από την αρχή της πανδημίας τα νοικοκυριά και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ακρίβεια ενώ αναφέρθηκε στην πρότασή του για τις πολυεθνικές.

Επέμεινε στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στο ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης των πολυεθνικών, τονίζοντας ότι η Ευρώπη αυτό μπορεί να το ρυθμίσει και έχουμε βρει Ευρωπαίους συμμάχους. «Η χώρα πάει καλύτερα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες, ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται, ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η μηδενική κριτική αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το καλό είναι να αφήσουμε την Εκκλησία έξω από τις αντιπαραθέσεις. Τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, που αντιπροσωπεύουν έναν πιο σκληρό πατριωτισμόπρέπει να αναλογιστούν πως η Ελλάδα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 10 χρόνια» πρόσθεσε.

Επιστολική ψήφος-Υγεία

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε με την επιστολική ψήφο. Πριν το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι «θα δώσουμε τη δυνατότητα και στους εντός Ελλάδας».

«Είχαμε προτάξει την Υγεία ως κεντρικό πυλώνα της δεύτερης τετραετίας. Μας προβληματίζει πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ. Είναι απαραίτητο να αλλάξει το πλαίσιο, για να μην καθυστερούν οι αναγκαίες προσλήψεις στο ΕΣΥ», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε μιλώντας για όσα έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας: «150 Κέντρα Υγείας ξαναφτιάχνοται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στις προληπτικές εξετάσεις». «Δεν έχω καμία σκέψη να αλλάξω το μπόνους των εδρών για τις εκλογές» ξεκαθάρισε.

«Δεν πάω πουθενά, είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός»

«Στην Ευρώπη είναι απαραίτητη η συμμαχία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν χρειαζόμαστε κόμματα επαναστατικής γυμναστικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε ερωτηθείς για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Το ΕΛΚ θα είναι το πρώτο κόμμα που θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν – Η επιλογή μας είναι η φον ντερ Λάιεν».

«Μετά τις ευρωεκλογές η χώρα θα έχει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και απέφυγε να απαντήσει για το πρόσωπο που θα αναλάβει λέγοντας ότι «πρώτα μιλάμε για χαρτοφυλάκιο και μετά για πρόσωπο». «Κάθε εκλογή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συστράτευση όλων των στελεχών».

Κάλεσμα για ψήφο στις ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει στις ευρωεκλογές λέγοντας: «Όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή, που θα λάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των λεφτόδεντων. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα έχει προχωρήσει».

«Έχω εκφραστεί πολύ θετικά για το έργο της κ. Σακελλαροπούλου. Το επαναλαμβάνω και σε εσάς», είπε σε άλλο σημείο.

«Συμπάσχω με το ενδιαφέρον να απαλλαγούν από εμένα, αλλά είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός για μία τετραετία και δεν πάω πουθενά». «Είναι τιμητικό για εμένα να ακούγεται το όνομά μου για μια θέση στην Ευρώπη, αλλά εγώ είμαι εδώ και θα τιμήσω την επιλογή των πολιτών», τόνισε.

«Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες, δεν το υφάρπαξα από κάποιον. Όταν το λένε αυτό πρσβάλλουν τους πολίτες. Όταν κάποιοι λένε ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί και έχουν κανίσει το υπουργικό τους συμβούλιο και μας κατηγορούν για αλλαζονεία, ας το κρίνουν οι πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί καθορίστηκαν τον Σεπτέμβριο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και θα κριθεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟκ δεν μπορεί να κερδίσει από τα μεγάλα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα του κ. Ανδρουλάκη», συμπλήρωσε.

«Εγώ πρέπει να σημειώσω ότι η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη και είμαι ο μόνος που μιλάει για την Ευρώπη», υποστήριξε ακόμη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι