Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Να μην μεταφερθεί η ένταση στο πεδίο

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται,

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας την τουρκική πλευρά να μη μεταφέρει τη ρητορική της έντασης στο πεδίο, όπως είπε.

«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι, ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή».

Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνάει τα όρια και «από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Το είχε πει και μετά τον Έβρο. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν κρατάω μούτρα. Θα υπερασπίζομαι όμως τις ελληνικές θέσεις με τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», απάντησε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ τέλος του μήνα στη Μαδρίτη.

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση, καθώς 20 εκατοκομμύρια τόνοι σιταριού είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ένα ρόλο να παίξει στη Μαύρη Θάλασσα όπως και η Ελλάδα με τη ναυτιλία. «Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία».

Η απάντηση Δένδια

Απάντηση στις νέες φραστικές επιθέσεις της Άγκυρας έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε στην Ποντγκόριτσα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Ράνκο Κριβοκάπιτς.

«Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε:

«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου επισήμαναν ότι οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι