Μητσοτάκης στα “Νέα”… Τι λέει για Τουρκία, κορονοϊό, Χρυσή Αυγή

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

«Θεωρώ ότι κλείνει ένας κύκλος που τραυμάτισε τη χώρα, ένας κύκλος διαρκείας. Με το πολιτικό σκέλος του, ίσως και το πιο σημαντικό να έχει κλείσει στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Τότε που η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στη Βουλή», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Και σημειώνει: «Αποτελεί ωστόσο και μια απόφαση που θεωρώ ότι έχει επιπτώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Θα έλεγα πως ήταν μια θαρραλέα απόφαση που πήρε το δικαστήριο».

Για την πανδημία του κορονοϊού και τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «Εάν υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας και να μην έχουμε τεράστια οικονομική ζημιά από αυτή την επιλογή, προφανώς θα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να αφοπλίσουμε τον κορονοϊό. Όλοι όμως κατανοούν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα καθολικό lockdown. Αυτό το οποίο κάναμε δηλαδή τις 6 εβδομάδες του Απριλίου και του Μαΐου».

Μιλώντας για το εμβόλιο λέει πως «εφόσον οι κλινικές δοκιμές αποβούν θετικές, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε σε χρόνο όχι πολύ μακρινό τα πρώτα εμβόλια. Αυτή τουλάχιστον είναι η πληροφόρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση…» και συμπληρώνει «ναι, προς το τέλος του Δεκεμβρίου και τις αρχές του Ιανουαρίου». Επιπλέον αναφέρεται στην πορεία της οικονομίας και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Είχα δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Την κάνουμε για το 2021 αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να την κάνουμε και μόνιμη».

«Δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή», απαντά στο ερώτημα αν σκέφτηκε να κάνει εκλογές και προσθέτει: «Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού, που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε και κάτι πολιτικά». Σε άλλη ερώτηση αν θα κάνει φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα. Προτιμώ να βελτιώσουμε την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές».

Για τα ελληνοτουρκικά

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κάνατε το πέρασμα στα ελληνοτουρκικά. Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε ένα λεπτό σημείο στη σχέση σας με τον Ερντογάν. Οι πρώτοι μήνες ήτανε καλοί, συναντηθήκατε στην Νέα Υόρκη, είχα καταλάβει ότι ήταν καλό το κλίμα της συνάντησης και ξαφνικά προέκυψε το σύμφωνο με τη Λιβύη που μάλλον δεν το είχαμε πάρει υπόψη μας και ο Έβρος που ήταν ένας αιφνιδιασμός. Εκεί χάλασε το πράγμα. Το λέω λάθος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν δυνατόν να μη χαλάσει;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά δεν το περιμένατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ξεκίνησα με καλή διάθεση. Δεν νομίζω οτι υπάρχει έλληνας πολίτης ο οποίος να μη θέλει επί της αρχής, κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καυγά χωρίς λόγο. Πράγματι, στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Ερντογάν του πρότεινα ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση των σχέσεών μας. Δυστυχώς τα επόμενα βήματα ήταν αυτά τα οποία περιγράψατε. Και ασφαλώς το παράνομο «μνημόνιο» με την Λιβύη, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Δεν σας είχε ενημερώσει γι’ αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν συζητήσεις. Δεν είμαστε αφελείς. Ήταν ωστόσο μια κίνηση όχι απλά παράνομη, αλλά και προκλητική απέναντι στην Ελλάδα. Και μην ξεχνάτε ότι ακολούθησε η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Τότε που η Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της, προστάτευσε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και απέτρεψε τον κ. Ερντογάν από το να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Ήταν προφανές λοιπόν ότι όταν έχουν συμβεί δύο τέτοια γεγονότα, όχι με ελληνική υπαιτιότητα, θα υπάρχει μια ένταση στις σχέσεις μας. Και ύστερα βέβαια ακολούθησαν τα γεγονότα του καλοκαιριού…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι θέλει ο Ερντογάν; Έχετε άποψη για τη στρατηγική του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι θέλουμε εμείς. Και αυτό το οποίο πιστεύω ότι πετύχαμε και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να μην αντιλαμβάνεται πλέον η Ευρώπη τις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου ως μία ιδιαιτερότητα κάποιων περιφερειακών γειτόνων και να μας λέει με έναν ψυχρό τρόπο«βρείτε τα».Αλλά να τις ανάγει σε γεωπολιτικό ζήτημα που αφορά την ίδια την Ευρώπη. Και να αναγνωρίσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι σε αυτή την ένταση υπάρχει κάποιος ο οποίος την προκαλεί -και αυτός είναι η Τουρκία.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς πιστεύετε στις κυρώσεις; Αποδίδουν οι κυρώσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω στην απειλή των κυρώσεων. Αν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο επιβολής των κυρώσεων όμως σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχει μεγάλη αξία. Και δεν νομίζω πως είναι τυχαίο ότι τελικά υπήρξε μια -ας μην χρησιμοποιήσω τον όρο «αναδίπλωση»-προσαρμογή της τουρκικής θέσης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλει διερευνητικές η Τουρκία; Τι καταλαβαίνετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτή τουλάχιστον είναι και η διαβεβαίωση που είχα από τον υπουργό Εξωτερικών,ο οποίος μίλησε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Μας ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα δώσουν ημερομηνία διερευνητικών.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για ένα μόνο θέμα; Τις θαλάσσιες ζώνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Όπως άλλωστε αποτυπώνεται σαφώς και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Αλλά όπως έχει συμφωνηθεί και κατ’ ιδίαν, στις επαφές των διπλωματικών μας συμβούλων. Διότι αυτό έχει συμφωνηθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στο Βερολίνο, συμφωνήθηκε μόνο θαλάσσιες ζώνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί τότε δεν δώσατε στη δημοσιότητα τη Συμφωνία του Βερολίνου, αν είναι τόσο υπέρ μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να μην δοθεί. Δεν ήταν άλλωστε συμφωνία, όπως σας είπα κατ’ αρχάς. Είναι τα γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε εκεί.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κατάλαβα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν αυτό είναι δεδομένο. Οι διερευνητικές ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να καταλάβουμε και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας ως προς το βασικό αντικείμενο της νομικής μας διαφοράς. Μου γίνεται συχνά η ερώτηση «μα καλά, δεν έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία;». Βεβαίως έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε αλλά…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αλλά σε αυτό συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε αυτό συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Και είναι το ένα θέμα το οποίο έχει νομική διάσταση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μπορεί να ψάχνει διέξοδο ο Ερντογάν να απαλλαγεί από το βάρος των διερευνητικών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς οι διερευνητικές είναι το σημείο το οποίο θα αποτελέσει και κριτήριο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το αν η Τουρκία εννοεί ότι επιδιώκει μια αποκλιμάκωση με την Ελλάδα. Άρα, εάν η Τουρκία για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέλθει στις διερευνητικές όπως έχει συμφωνηθεί, θα είναι μία ακόμα ένδειξη και για τους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα που είπατε ότι η ιστορία στα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αποτελεί κατεξοχήν προκλητική κίνηση. Καταλαβαίνω ότι η Τουρκία θέλει να παίξει έναν πιο έντονα παρεμβατικό ρόλο στα ζητήματα των εκλογών της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εκεί το αποδίδετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αποδίδω και εκεί…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα το θέσετε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 15-16 Οκτωβρίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και θα το θέσουμε. Έχουμε τρεις Συνόδους Κορυφής μέχρι τον Δεκέμβριο και είναι απολύτως λογικό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εγώ να ενημερώσουμε για όσα ακολούθησαν την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπήρξε ένταση με την κυρία Μέρκελ στις Βρυξέλλες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπήρξε καμία ένταση. Δεν είμαι και άνθρωπος ο οποίος εύκολα ανεβάζω τους τόνους. Το πρώτο προσχέδιο απερρίφθη και από εμάς και από την Κύπρο. Έγινε μία συστηματική προσπάθεια να διορθωθεί. Και διορθώθηκε. Σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό προσχέδιο δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το πρώτο. Η κυρία Μέρκελ προφανώς για να συμφωνήσει με το τελικό κείμενο πείστηκε ότι αποτυπώνει σωστά τις προτεραιότητες του Συμβουλίου.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πείστηκε; Έχετε κάποια εξήγηση για την πολιτική της άποψη για το θέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ αναγνωρίζω τις ειλικρινείς προσπάθειες της Καγκελαρίου να βοηθήσει στην εκτόνωση. Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι εννοεί αυτά που λέει. Είναι μια πολύ ειλικρινής πολιτικός και ό,τι σου πει κατ’ ιδίαν, θα τα πει και δημόσια. Την εμπιστεύομαι στον ρόλο τον οποίο η ίδια διεκδίκησε και τον οποίο ατύπως της αναθέσαμε. Από την άλλη, να το πω και αυτό, εκτιμώ πάρα πολύ και τη στάση του Προέδρου Μακρόν. Νομίζω ότι αυτή η διττή προσέγγιση βοήθησε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέτε «αν δεν συμφωνούμε, να πάμε στη Χάγη». Πιστεύετε ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να αντέξει πολιτικά την όποια απόφαση της Χάγης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι έχουμε δίκιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σύμφωνοι. Δεν είναι όμως τι πιστεύετε εσείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρουμε πολύ καλά, κ. Πρετεντέρη, ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα το παίρνετε υπόψη σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως το λαμβάνω υπόψη μου. Θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μία ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση. Και να σας πω και κάτι, γιατί μου αρέσει να λέω τα πράγματα έξω από τα δόντια: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι