Μοσχοπούλησε το Amazon γυαλιά για την αυριανή έκλειψη ηλίου – Μη ορατή στην Ελλάδα

Μοσχοπούλησε το Amazon γυαλιά για την αυριανή έκλειψη ηλίου – Μη ορατή στην Ελλάδα

Πάνω από 90 εκατ. γυαλιά ειδικά για να δει κάποιος με ασφάλεια την ολική έκλειψη ηλίου, πουλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η ολική έκλειψη ηλίου που θα συμβεί αύριο θα είναι ορατή σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ και του Καναδά και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών. Βλέποντάς τα αυτά, η Ισλανδία, ήδη διαφημίζει την έκλειψη του 2027 που θα είναι καλά ορατή από εκεί. Η αυριανή έκλειψη στην Ισλανδία θα είναι μερική -οι Ισλανδοί θα δουν καλυμμένο το 40% του ηλιακού δίσκου.

Εν τω μεταξύ άδειασαν οι αποθήκες του Amazon, που πουλάει γυαλιά από 1 έως 30 δολάρια το κομμάτι. Στις ΗΠΑ, ο διευθυντής της εταιρείας που εμπορεύεται ανάλογα γυαλιά περιμένει να έχει πουλήσει μέχρι αύριο μόνο η δική του φίρμα περίπου 75 εκατ. τεμάχια.

Η ολική έκλειψη θα γίνει στις 21:15 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει περίπου 4 λεπτά. Η τελευταία έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή από την Ελλάδα, ήταν μερική και σημειώθηκε τον Οκτώβρη του 2022. Η επόμενη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα γίνει το 2027.

Πάντως το πόσο ορατή ή και μερική ή ολική είναι η έκλειψη, καθορίζεται όχι μόνον από την ώρα, δηλαδή από το αν είναι μέρα ή νύχτα σε μια περιοχή, αλλά και από το γεωγραφικό μήκος ενός τόπου. Στην έκλειψη του 2022 για παράδειγμα, από την Ελλάδα φαινόταν να έχει καλυφθεί το 36% του ηλιακού δίσκου, ενώ για έναν παρατηρητή στη Σιβηρία, φαινόταν να έχει καλυφθεί την ίδια ώρα το 85%.

Στην πορεία του φαινομένου, ο κατωτέρω χάρτης δείχνει πού θα είναι ορατή η έκλειψη ως ολική, ειδικά αν έχει καλό καιρό και όχι συννεφιά.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι