Να τηρηθεί το πνεύμα της Σένγκεν ζητά ο Ν. Παναγιωτοπούλος

Να τηρηθεί το πνεύμα της Σένγκεν ζητά ο Ν. Παναγιωτοπούλος

Τί συζητήθηκε στην σύσκεψη.

Μεταξύ των κεντρικών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με την συμμετοχή και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ήταν η παράτυπη μετανάστευση, η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων.

«Στον Γερμανό συνάδελφό μου, τόνισα ότι πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί το πνεύμα των συνθηκών Σένγκεν καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε δρόμους που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες κι έτσι τεθεί υπό κίνδυνο, όχι μόνο το πνεύμα της Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, αλλά το ίδιο το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να εφαρμοστούν αυτά που οργανωμένη η Ευρώπη έχει αποφασίσει μετά από διαδικασίες χρονοβόρες, για να βρεθεί τρόπος για την αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος όπως η μετανάστευση», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος προσερχόμενος στην συνάντηση και αφού είχε συναντηθεί με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρέσε.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Κρέσε, συζητήθηκαν «οι μεταβολές στην πολιτική της Γερμανίας σε θέματα μετανάστευσης και η σημασία της κοινής ευρωπαϊκής στάσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο υπουργός συναντήθηκε ακόμη με την βρετανίδα ομόλογό του ‘Αντζελα Ιγκλ, με την οποία συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και τις νέες κατευθύνσεις που προκύπτουν από τις πολιτικές αλλαγές στην Γερμανία και στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «εξετάστηκε η ανάγκη εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων, ικανών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να ενισχύσουν την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε ακόμη διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Μάτσιεφ Ντούζτσικ, με τον οποίο τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και της συνεργασίας των κρατών-μελών. Ο υπουργός είχε επίσης σύντομες κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η παρουσία του υπουργού στην διυπουργική συνδιάσκεψη αποτελεί «ακόμα μία επιβεβαίωση της δέσμευσης της Ελλάδας να συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας». Τον κ. Παναγιωτόπουλο συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάριος Καλέας.

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx