Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75% από την ΕΚΤ

Νέα αύξηση επιτοκίου αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ κατά 0,75% ,

Αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,75% (75 μονάδες βάσης) ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας. Η αύξηση ήταν αναμενόμενη από τις αγορές λόγω των πιέσων στο ευρώ από την μία και από την άλλη την αδιάκοπη άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το βασικό επιτόκιο στην ΕΕ διαμορφώνεται έτσι στο 1,25%.

Τον Ιούλιο η ΕΚΤ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,50% (50 μονάδες βάσης) ενώ έναν μήνα νωρίτερα οι προβλέψεις ήθελαν 25 μονάδες βάσης αύξηση. Ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίου στην Ευρωζώνη μετά από 11 χρόνια. Στην ανακοίνωση του Ιουλίου το ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η επίσπευση της εξόδου της ΕΚΤ από τα αρνητικά επιτόκια επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο τη μετάβαση σε μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξακολουθήσει να βασίζεται στα στοιχεία και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα». 

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να εγγίζει το 10% οι προβλέψεις αυτές δεν υφίστανται, όμως, από την άλλη, εκτός του πληθωρισμού η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις στο ευρώ, στα ομόλογα ιδίως της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών Funds αλλά και την ύφεση στην οποία περιέρχεται η Ευρωζώνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι